Haapavedelle suunnitellaan biojalostamoa

Biojalostamo tuottaisi puupolttoaineista etanolia liikennekäyttöön.

Sähköntuottaja Kanteleen Voima kaavailee biojalostamon rakentamista Pohjois-Pohjanmaalle Haapavedellä sijaitsevan lauhdevoimalaitoksen yhteyteen. Jalostamo tuottaisi puuraaka-aineesta – hakkeesta, purusta ja rangasta – etanolia 65 000 tonnia vuodessa liikennekäyttöön. Puuraaka-aine hankittaisiin laitoksen ympäristöstä 150 kilometrin säteeltä.

Sivutuotteena voimalalle saataisiin polttoaineeksi muun muassa 230 000 tonnia ligniiniä. Voimala muutettaisiin nykyaikaiseksi chp-laitokseksi ja sen polttoainepohja vaihdettaisiin nykyisestä turpeesta puupainotteiseen polttoaineseokseen. Vuonna 1989 valmistunut voimala on ollut viime vuodet tehoreservissä.

Investoinnin kokonaisarvo on noin 150 miljoonaa euroa. Hankkeen suunnittelu käynnistyi vuonna 2016, ympäristövaikutusten arviointi valmistui viime vuonna, nyt vuorossa on valittujen teknologioiden jatkotestaus ja suunnittelu investointipäätöstä varten. Investointipäätös on tarkoitus tehdä ensi vuonna ja tuotannon on suunniteltu käynnistyvän vuonna 2021.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat