Ikea kärähti laittomista hakkuista

FSC-sertifiointi ei pystynyt varmistamaan ukrainalaisen puun alkuperää.

Ruotsalaisyhtiö Ikea on hankkinut Ukrainasta pyökkiä, joka on paljastunut laittomasti hakatuksi. FSC-sertifiointi ei pystynyt varmistamaan puun alkuperää.

Yksityinen, hallituksista ja kaupallisista toimijoista riippumaton brittiläinen Earthsight-säätiö on selvitellyt Ikean puunhankintaa Itä-Euroopasta.

Säätiön selvitys osoittaa, että muun muassa Ikean maineikkaissa Terje-ja Ingolf-tuoleissaan käytettyä pyökkiä on peräisin laittomista hakkuista Ukrainassa.

Selvityksen mukaan Ukrainan Karpaateilta hakatut pyökit kaadettiin eläimistön suojelemiseksi tehdyn rauhoitusajan kuluessa. Lisäksi hakkuukohteet oli virheellisesti ilmoitettu tuhometsiköiksi.

Laittomat hakkuut ovat Earthsightin mukaan valtio-omisteisten metsäorganisaatioiden tekemiä. Säätiö syyttää niitä korruptoituneiksi.

Säätiön mukaan laittomasti hakatut pyökit ovat FSC-sertifioituja, joten sertifiointi ei ole kyennyt turvaamaan puutavaran rehellistä alkuperää.

Ikea käyttää vuosittain 21 miljoonaa kuutiometriä puuta. Määrä on Earthsightin mukaan kaksinkertaistunut vuosikymmenessä. Ikean tärkeimmät puunhankinta-alueet ovat Venäjällä ja Itä-Euroopassa.

Kommentit (2)

  1. Mikä uutinen on, että Venäjällä ja Ukrainassa tehdään laittomia hakkuita? Tosi uutinen olisi, jos näin ei tapahtuisi.

  2. Juuri niin. Siat heiluvat vatukossa leimakirveineen.

Puukauppa Puukauppa