Ukkosmyrsky koetteli Kainuun metsiä

Syöksyvirtaukset kaatoivat ja katkoivat puita etenkin varttuneista metsistä.

Torstaina Kainuuta koetellut ukkosmyrsky syöksyvirtauksineen on aiheuttanut merkittäviä paikallisia metsätuhoja. Pahiten myrsky on koetellut Kajaanin, Paltamon ja Sotkamon alueita.

”Alustavan arvion mukaan puhutaan kymmenistä tuhansista kuutioista kaatunutta ja katkennutta puuta. Etenkin vanhat ja hiljattain harvennetut metsät ovat joutuneet koetukselle”, kuvailee Kainuun metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Klemetti.

Kesälomille suuntaaville metsäammattilaisille myrsky tietää kiirettä, sillä yhteydenottoja metsänomistajilta tulee nyt paljon.

”Maltti asiassa on valttia. Myrskyn kaatamia puita ei pidä lähteä myöskään omatoimisesti poistamaan etenkään sähkölinjojen läheisyydestä”, muistuttaa Klemetti.

Myrskypuiden korjuun tekee ongelmalliseksi se, että sahat ovat pääasiassa kesätauolla, eivätkä ota tukkia vastaan.

”Juurineen kaatuneet puut säilyvät kohtalaisesti, mutta keskeltä katkenneet rungot sinistyvät näillä keleillä nopeasti.”

Maastossa myrskytuhoja perjantaina arvioinut metsäneuvoja Risto-Matti Niskanen Sotkamon metsänhoitoyhdistyksestä kertoo saaneensa yhteydenottoja yhteensä jo tuhansien kuutioiden tuhoista.

”Rintama vaikuttaa edenneen Oulu-, Nuas- ja Jormasjärvien kautta. Näiden vesistöjen ympäriltä näyttäisi löytyvän pahimmat tuhoalueet tämän hetken tiedon mukaan. Pahimmissa paikoissa nurin on metsää useamman hehtaarin alalla.”

Metsänhoito Metsänhoito