Järvissä vain vähän sinilevää, merellä runsaasti

Lounais-Suomen järvillä on nähty myös suopursuruostesienen itiöistä koostuvia lauttoja.

Järvissä on näkynyt vähemmän sinilevää kuin tavallisesti tähän aikaan. Suomen ympäristökeskuksen mukaan 19 havaintopaikalla on havaittu hieman sinilevää ja 3 havaintopaikalla runsaasti. Erittäin runsaasti sinilevää on edelleen ollut Oulussa Pyykösjärvellä.

Lisäksi kansalaiset ovat ilmoittaneet verkkopalvelu Järvi-meriwikiin 39 sinilevähavaintoa Etelä- ja Keski-Suomesta. Näistä viidessä on ollut runsaasti sinilevää.

Suomen merialueilla sinilevää on lähes koko läntisellä Suomenlahdella, eteläisellä Saaristomerellä ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Rannikolla sinilevää on nähty runsaasti Kustavissa ja hieman muutamilla paikoilla Saaristomerellä, Utössä, Rauman edustalla ja itäisellä Suomenlahdella.

Ympäristökeskuksen mukaan leväkukintoja esiintyy yleensä eniten elokuun alkupuolella. Nyt alkanut lämpimämpi sääjakso suosii sinilevän kasvua.

Tällä viikolla Lounais-Suomen järvillä on havaittu myös sinilevää muistuttavia suopursuruostesienen itiöitä. Massaesiintymissä itiöt kasaantuvat veteen ruskeiksi, kellertäviksi tai ruosteenpunaisiksi lautoiksi.

Pintalämpötilat edelleen tavallista alhaisempia

Järvien pintalämpötilat ovat edelleen 1–3 astetta tavanomaista viileämpiä muualla paitsi Pohjois-Suomessa. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat pääsääntöisesti 16–20 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16–18 astetta ja Lapissa 15–18 astetta.

Meriveden pintalämpötila on Pohjanlahdella noin 13–15 astetta ja muilla merialueilla noin 14–17 astetta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat