Kaivosyhtiö osti liki 3 000 hehtaaria metsää Inarista, alueesta tehdään suojelualue

Kyseessä on toistaiseksi suurin ekologinen kompensaatiotoimi Suomessa.

Inarin yhteismetsän kaivosyhtiölle myymä alue kuuluu IFL-verkostoon.
Inarin yhteismetsän kaivosyhtiölle myymä alue kuuluu IFL-verkostoon.

Kaivosyhtiö AA Sakatti Mining on sopinut Inarin Yhteismetsän kanssa 2 900 hehtaarin metsäalueen kaupasta. Kauppahinta on 10,4 miljoonaa euroa. Ostettava alue sijaitsee Inarissa, noin 125 kilometriä Sakatista pohjoiseen.

Kaivosyhtiö tekee alueesta yksityisen luonnonsuojelualueen. Näin tarkoitus on hyvittää Sakatin kaivoshankkeen haitat ekosysteemille ja luonnon monimuotoisuudelle. Yhtiön mukaan kyseessä on toistaiseksi suurin yksittäinen vapaaehtoinen ekologinen kompensaatiotoimenpide Suomessa.

”Toteutettava kauppa täyttää kompensaatiotarpeestamme noin puolet, ja jatkoa seuraa muun muassa soiden suojelemiseksi”, kertoo AA Sakatti Mining Oy:n toimitusjohtaja Pertti Lamberg.

Inarin Yhteismetsä on kauppaan tyytyväinen.

”Olemme saavuttaneet sopimuksella jäsenistölle tärkeitä päämääriä, esimerkiksi sen, että alueen ihmiset saavat jatkaa metsästystä alueella perinteiden mukaisesti”, kertoo Inarin Yhteismetsän puheenjohtaja Yrjö Marttila.

Sakatti Mining on maailmanlaajuisen Anglo American -kaivosyhtiön suomalainen tytäryhtiö.

Myyty metsäalue kuuluu Intact Forest Landscape (IFL) -verkostoon. IFL tarkoittaa laajoja yhtenäisiä metsäalueita, joilla FSC-sertifioinnin mukaan ei saa tehdä hakkuita. IFL-alueet ovat vaikeuttaneet puukaupan tekoa Lapissa.

Vuonna 1936 perustetulla Inarin Yhteismetsällä on metsää liki 23 000 hehtaaria.

Kommentit (2)

  1. Panu

    Hyvä, että FSC:n tuhoamalle metsätalousmaalle löytyi ostaja.

  2. Tietysti hyvä, että metsänomistajat saivat jonkun korvauksen. Muuten on todellista viherpesua. Ei ilmasto tuolla toimella pelastunut yhtään, mutta kaivosyhtiö saa jatkaa sen pilaamista.

    Koskahan saadaan uusi Martti Luther, joka saa porukan uskomaan, että kyse on samanlaisesta anekaupasta kuin se, joka käynnistim uskonpuhdistuksden.

    Vain todellista ilmaston suojelua on se, ettei kaivosyhtiö saastuta ilmakehää.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut