Kansalaiset innostuivat etsimään rajamerkkejä – keruun saaliina lähes 25 000 pyykkiä

Noin kolmen miljoonan rajapyykin sijainti on epävarma tai jopa tuntematon.

Maanmittauslaitoksen järjestämässä ”Pyykkijahdissa” lähes 5 000 suomalaista löysi marraskuun loppuun mennessä yhteensä liki 25 000 rajapyykkiä.

Yhdessä tamperelaisen Zoneatlaksen kanssa kehitetyn pelin avulla pyrittiin tarkentamaan tietoa rajamerkkien sijainneista ja parantamaan karttojen laatua.

”Pyykkijahti on ollut loistava esimerkki pelillistämisen ja joukkoistamisen hyötykäytöstä. Se on tuottanut aidosti positiivista mieltä sekä tekijöille että käyttäjille”, kertoo projektipäällikkö Severi Vihavainen Zoneatlakselta.

Pyykkijahti avattiin kesäkuun puolessa välissä. Samalla käynnistyi kilpailu, joka kesti elokuun loppuun saakka. Pelissä palkittiin viikoittain eniten pisteitä kerännyt pyykkibongaaja.

Noin kolmen miljoonan rajapyykin sijainti Maanmittauslaitoksen kiinteistörekisterissä on epävarma tai jopa tuntematon. Tarkoista sijaintitiedoista hyötyvät niin tavalliset maanomistajat kuin metsätalouden ammattilaisetkin.

”Metsänhakkuu on yksi esimerkki, jossa sijaintitiedon tarkkuus tulee konkreettisesti esiin. Epävarmuus kiinteistörajan sijainnista vaikeuttaa työskentelyä metsässä, koska sen takia voidaan jättää varmuusväliä tai päinvastoin saatetaan vahingossa mennä hakkaamaan naapurin puolelle”, toteaa projektipäällikkö Juha-Matti Vääränen.

Jos tarkat tiedot miljoonista rajapyykeistä kerättäisiin nykymenetelmin virkatyönä, kustannukset olisivat yhteiskunnalle valtaisat. Maanmittauslaitoksessa iloitaankin kokeilun onnistumisesta.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut