”Kohtuuttoman positiivinen kuva” – Metsäteollisuus tyrmää hiilikompensaatioselvityksen

Suurin ongelma koskee hiilinielujen laskentaa, järjestö toteaa.

Tuore selvitys hiilikompensaatiohankkeista antaa kohtuuttoman positiivisen kuvan hiilikompensaatioiden toiminnasta ja mahdollisuuksista, Metsäteollisuus ry arvioi. Kompensaatiohankkeita tarkasteltiin Gaia Consultingin ja Pellervon taloustutkimuksen raportissa, joka julkaistiin torstaina.

”Kompensaatioiden ajatellaan muodostavan uuden ansaintalogiikan suomalaisille maanomistajille ilman yhteiskunnallisia haittavaikutuksia. Tämä kuulostaa liian helpolta ollakseen totta − eikä se totta olekaan”, Metsäteollisuus ry:n kotimaan metsäasioiden päällikkö Matti Mäkelä sanoo.

Selvityksen suurin ongelma koskee järjestön mukaan hiilinielujen laskentaa. Suomen ja ilmastonkin kannalta on haitallista, jos kompensaatiohankkeiden avulla aikaansaadut hiilinielut poistetaan Suomen ”nielutililtä”, ja siirretään päästöjään kompensoivan maksajan hyväksi. Tällöin vaarana on, että suomalaisista metsistä tulee keino lykätä fossiilisten päästöjen vähentämistä muualla maailmassa.

Metsäteollisuus myös muistuttaa, että yleistyessään kompensaatiohankkeet muodostavat merkittävän riskin metsäteollisuuden raaka-aineen hankinnalle. Silloin teollisuuden kotimainen tuotanto vaarantuisi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa