Stora Enson tulos putosi rajusti

Vuoden viimeinen neljännes vihjaa paremmasta.

Stora Enson viime vuoden liikevaihto laski 15 prosentilla 8,6 miljardiin euroon. Varsinaista toimintaa mittaava liiketulos laski seitsemällä prosentilla 0,9 miljardiin ja viimeisen rivin nettotulos 32 prosentilla 0,77 miljardiin.

Tulosnumerojen pudotus johtuu etenkin painopaperien heikosta menekistä ja laskevista hinnoista.

Vaikka koko vuoden luvut ovat tylyjä, niin vuoden viimeisellä neljänneksellä liikevaihto kasvoi, mikä on merkki paremmasta.

Toimitusjohtaja Annica Bresky toteaa tulostiedotteessa, että ”kiihtyvä kysynnän rakenteellinen lasku paperiliiketoiminnassa jatkuu, ja on johtanut ylikapasiteettiin ja voimakkaaseen hintapaineeseen”.

Stora Enso arvioi alkanutta vuotta, että mikäli rokotusohjelmat etenevät suunnitellusti ja viruksen leviäminen saadaan hillittyä, talouden odotetaan elpyvän.

”Siihen asti tuotteidemme kysyntä on edelleen vaihtelevaa.”

Liiketuloksen Stora Enso odottaa joka tapauksessa nousevan viime vuodesta.

Stora Enso saattaa päätökseen 400 miljoonan euron kustannusjahtiohjelman vuoden loppuun mennessä. Tälle vuodelle kustannussäästöt ovat noin 80 miljoonaa euroa.

Oulun tehtaan muuntaminen kartongille on käynnistysvaiheessa ja kuluva vuosi on sisäänajovuosi sekä tuotannollisesti että markkinoinnillisesti. Imatran tehtaan puunkäsittelyyn investoidaan 80 miljoonaa euroa. Stora Enso satsaa myös 14 miljoonaa ligniinin tuotantolinjaan Kotkan Sunilaan.

Puukauppa Puukauppa