Koneyrittäjät: Biomassan verotuskaavailut on ammuttava alas

Verotus johtaisi biomassan käytön vähentymiseen, kaukolämpölaskujen nousuun ja lisäkustannuksiin metsäteollisuudessa.

Biopolttoaineiden käyttöä ei tule rajoittaa verotuksella, Koneyrittäjien liittovaltuusto vaatii. Sen sijaan pitää turvata biomassojen saatavuus. Valtuusto kokoontui viime viikolla Vantaalla.

Konsulttiyhtiö Afryn selvityksen perusteella biomassan verotus johtaisi sen käytön vähenemiseen lämmöntuotannossa noin kuudella terawattitunnilla vuoteen 2030 mennessä. Kotitalouksien kaukolämpölaskuun tulisi nousua noin kahdeksan prosenttia.

Lisäksi vero lisäisi metsäteollisuuden kustannuksia. Sahojen kilpailukyky heikkenisi, jos sivutuotteiden myyntiä energiaksi ryhdyttäisiin verottamaan. Selluteollisuuden kannalta olennaista olisi, ulotettaisiinko vero mustaanlipeään.

Koneyrittäjät arvioi, että vero vähentäisi myös kannusteita nuorten metsien hoitoon, mikä  kostautuisi tulevaisuudessa heikompana kasvuna.

Järjestö vaatii, että Orpon hallitus ampuu biomassan verotuskaavailut saman tien alas ja pitäytyy hallitusohjelman toteutukseen. Näin saavutetaan työllisyyden ja talouden kannalta parempi tulos, liitto arvioi.

Biomassan verotusta on selvitetty osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelmaa.

Puukauppa Puukauppa