Kuorelle ja hakkeelle uutta käyttöä vedenpuhdistuksessa

Biohiili on lupaava käyttökohde metsäteollisuuden sivutuotteille.

Kun puun käyttö Suomessa kasvaa, lisääntyvät myös metsäteollisuustuotteiden valmistuksessa syntyvät sivuvirrat kuten puun kuori ja ligniini. Nyt niitä käytetään pääasiassa energian tuotantoon.

Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa hankkeessa on selvitetty mahdollisuuksia jalostaa kuoresta ja hakkeesta tuotteita, jotka ovat arvokkaampia kuin polttoaine. Yksi lupaava vaihtoehto on biohiili, joka soveltuu muun muassa metsäteollisuuden omien jätevesien puhdistukseen. Toinen käyttökohde on kaupunkien hulevesien eli viemäreihin valuvan sadeveden puhdistus.

Puunpoltto on viime aikoina kyseenalaistettu poliittisessa keskustelussa. Biohiilen valmistus voisi sopia myös lämpövoimaloille.

”Saadaanko jatkossa polttaa puuta ilman, että siitä otetaan jotain talteen”, muistutti metsäteollisuuden asiantuntija Markku Karlsson tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Biohiili on bulkkituote eli ei kovin korkean jalostusasteen tuote. Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio muistutti, että sen merkitys voi kuitenkin olla iso, koska biohiilen raaka-ainetta on Suomessa niin paljon.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat