LähiTapiola: Hoitorästit ovat huonoa varallisuuden hoitoa

Huono hoito poikii maanomistajille vuosittain miljoonien eurojen menetykset, vakuutusyhtiö arvioi.

Suomessa metsänomistajat menettävät joka vuosi kymmeniä miljoonia euroja hoitoröstien takia, vakuutusyhtiö LähiTapiola arvioi. Pelkästään vajaatuottoisuuden vuoksi tuottoja menetetään vuosittain noin 20 miljoonaa. Kun mukaan lasketaan laadultaan välttävät ja tyydyttävät metsät, nousevat metsänomistajilta jäävät tuottojen menetykset vähintään sataan miljoonaan euroon.

”Suomalaisten metsänomistajien olisi syytä herätä siihen, että vain 30 prosenttia taimikoista ja nuorista kasvatusmetsistä on hyvälaatuista ja hoidettu hyvin. Samaan aikaan, kun puun kysyntä kasvaa teollisuudessa, ei ole lainkaan varmaa, että metsäteollisuutemme tulee saamaan tulevaisuudessa riittävästi kotimaista puuta. Tämä on hälyttävää”, toteaa LähiTapiolan metsätalouden asiantuntija Marika Makkonen.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on runsaat kuusi miljoonaa hehtaaria keskimääräistä heikompilaatuisia taimikoita ja nuoria kasvatusmetsiä. Eniten heikkolaatuista metsää on Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Hoitorästien merkitys metsän tuotossa on suuri, sillä hoitamattomassa metsässä tuotto on noin 30 prosenttia alhaisempi kuin hoidetussa.

”Heikkolaatuisessa metsässä on kyse siitä, että metsikön tuotto alittaa kasvupaikalle saavutettavissa olevan tuoton. Syitä siihen on monia, mutta yksi niistä on hoitotoimenpiteiden tekemättä jättäminen tai niiden liiallinen viivyttäminen. Erityisesti hoitorästit ovat huonoa varallisuuden hoitoa”, Makkonen kertoo.

Tiedot metsien tilasta perustuvat Valtakunnan metsien inventoinnin tuoreimpiin tietoihin. Niiden perusteella LähiTapiola on arvioinut vuotuiset menetykset.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus