Lakiesitys laittaa uusiutuvat samalle viivalle

Tarkoitus on katsoa, miten uusiutuvan energian eri tuotantomuodot pärjäävät markkinaehtoisesti, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toteaa

Uusiutuvan sähkön tuotannon tukijärjestelmää remontoidaan. Työ- ja elinkeinoministeriön valmisteleman lakiesityksen mukaan jatkossa uusiutuvan sähkön tuotannosta järjestetään tarjouskilpailuja ja saaduista tarjouksista valitaan edullisimmat. Kilpailutuksen voittaneet toimijat sitoutuvat tuottamaan lupaamansa määrän uusiutuvaa sähköä lupaamallaan hinnalla.

Uusi järjestelmä on teknologianeutraali.

”Tarkoitus on katsoa, miten uusiutuvan energian eri tuotantomuodot todellisuudessa pärjäävät markkinaehtoisesti”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toteaa.

Näin voidaan myös laittaa erilaiset tuotantotavat samalle viivalle, jolloin päästään eroon nykyisistä tuotantomuotoon perustuvista tuista ja kiintiöistä.

Kustannukset alas

Ministerin mukaan tarkoitus on kehittää mahdollisimman edullinen järjestelmä.

”Jos on mahdollisimman paljon ja erilaisia tarjoajia, tulisi sen laskea järjestelmän kustannuksia.”

Ensi vaiheessa kilpailutetaan sähköntuotantoa kahden terawattitunnin edestä.

”Se ei ole paljon, mutta se on osaltaan kriittinen askel polulla, joka johtaa uusiutuvan energian 50 prosentin tavoitteeseen vuonna 2030”, Tiilikainen korostaa.

Nykyinen syöttötariffijärjestelmä suljettaisiin biokaasuvoimaloiden ja puupolttoainevoimaloiden osalta.

Lakiesitys lähti tänään lausuntokierrokselle, joka päättyy lokakuussa. Eduskunnan käsittelyyn esitys on tarkoitus viedä vielä tämän syksyn aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat