Luke hakee uusia konsteja suometsien hoitoon

Tavoitteena on vähentää turvemaiden päästöjä neljäsosalla nykyisestä.

Luonnonvarakeskus (Luke) ryhtyy kehittämään kestäviä keinoja suometsien ja -peltojen hoitoon. Tarkoitus on tuottaa uutta tietoa turvemaiden metaani- ja hiilidioksidipäästöjen muodostumisesta, jotta päästöjä voidaan vähentää taloudellisesti kannattavasti.

Uusia konsteja tarvitaan, sillä maatalouden päästöjä ei ole onnistuttu laskemaan samalla tavalla kuin muilla sektoreilla. Lisäksi hakkuiden kasvaessa metsien hiilinielu pienenee, ja tarvitaan uusia keinoja kokonaispäästöjen vähentämiseksi.

Tavoitteena on neljänneksen lasku nykyisistä päästöistä.

”Suopellot aiheuttavat nykyisin 10 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Metsien hiilinielu puolestaan olisi neljänneksen nykyistä suurempi, jos suometsien maaperästä ei syntyisi nykyistä määrää päästöjä”, tutkimuskonsortion johtaja Raisa Mäkipää kertoo.

Luken lisäksi Sompa-tutkimushankkeessa (Uudet maatalous- ja metsämaan viljely- ja hoitomenetelmät – avain kestävään biotalouteen ja ilmastonmuutoksen hillintään) ovat mukana Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot, Suomen ympäristökeskus ja Tyrsky Consulting. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat