Lapista löydettiin seitsemän uutta kärpäslajia ja yksi pistiäinen

Metsähallituksessa toivotaan, että ainakin osa uusista lajeista saadaan kuvattua ja nimettyä jo ensi vuonna.

Metsähallituksen Luontopalvelujen suunnittelija Eerikki Rundgren ja hyönteisten pyyntiin käytetty runkoikkunapyydys Urho Kekkosen kansallispuistossa. (Kuva: Metsähallitus)

Lapista on löytynyt kahdeksan tieteelle täysin uutta lajia. Näistä seitsemän on kärpäsiä ja yksi pistiäinen. Lajit löydettiin Metsähallituksen luontokartoituksissa, joita on tehty kesällä 2021 ja 2022 erityisesti Keski- ja Itä-Lapin suojelualueilla.

Lisäksi kartoituksissa löydettiin 10 hyönteislajia, joita ei ole ennen Suomessa tavattu ja 300 hyönteistä, jotka tunnetaan Suomessa, mutta joita ei Lapissa ole ennen havaittu.

Uusien lajien löytyminen ei ollut suuri yllätys. Hyönteislajien levinneisyys ja yleisyys tunnetaan huonosti varsinkin Lapissa.

”Lisäksi ne asiantuntijat, jotka osaavat tunnistaa mahdollisen tieteelle uuden lajin, ovat Suomessa monien lajiryhmien osalta laskettavissa yhden käden sormilla”, Metsähallituksen Luontopalvelujen suunnittelija Eerikki Rundgren kertoo.

Kärpäset ja pistiäiset ovat hyönteisryhmistä lajirikkaimpia. Onkin luonnollista, että uusia hyönteislajeja löytyy nimenomaan näistä ryhmistä.

Seuraavaksi Lapista löydetyt uudet lajit on tarkoitus kuvata tieteelle. Tähän osallistuu myös ulkomaalaisia tutkijoita. Toiveissa on, että ensi vuonna ainakin osa uusista lajeista saadaan kuvatuksi ja myös nimetyksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto