Metsä Group: Sellua viikon tuotanto liikaa

Pohjois-Suomen mekaaninen puunjalostus saattaa tulla tarkasteluun, jos Kemin-hanke toteutuu.

Metsä Groupin tänään ilmoitettuja supistuneita tuloslukuja selittää eniten, että sellujen hinnat ovat tänä vuonna laskeneet sekä pitkä- että lyhytkuidussa ja eri markkinoilla. Esimerkiksi Kiinassa dollarihinta on laskenut 900 dollarista 600 dollariin, eli laskua on kolmekymmentä prosenttia.

Kiinan sellun kysynnän volyymi on kuitenkin pysynyt jokseenkin ennallaan. Pääjohtaja Ilkka Hämälän mukaan suurin tekijä on, että maailman varastoissa on sellua yhden viikon tuotannon verran liikaa.

Toisin kuin yleisesti raaka-ainemarkkinoilla, sellulla ei ole hintaodotuksiin perustuvia johdannaismarkkinoita, joten kysynnän tai tuotannon muutokset tuntuvat suoraan valmisteen hinnassa. Sellussa varastotilanne saattaa muuttua nopeasti, sillä Brittiläisessä Kolumbiassa Kanadan länsiosassa on rajoitettu tuotantoa hyönteistuhojen vuoksi.

Kemin-hanke saattaisi poikia myös mekaanista jalostusta

Metsä Groupin investointisuunnitelmat Kemin biotuotetehtaasta, Rauman mäntysahasta ja Husumin sellutehtaan uudistamisesta Ruotsissa etenevät suunnitellusti.

Mikäli Kemi ja Rauma toteutuvat, niin on jossain määrin ristiriitaista, että kasvava puunhankinta ohjautuu eri suuntiin. Metsä Groupin mukaan Pohjois-Suomen mekaaninen puunjalostus tuleekin tarkasteluun seuraavassa vaiheessa, jos Kemin-hanke toteutuu.

Tekstiilikuidun koetehdas Äänekoskella on edennyt laiteasennuksiin ja koetuotanto alkaa syyskaudella. Täysin uutta tuotantoa edustaa, että Metsä Group sijoitti hiljattain neljä miljoonaa Woodio Oy:hyn, joka valmistaa pienikokoisesta hakkeesta ja hartsista kylpyhuonekalusteita, kuten lavuaareja.

Puukauppa Puukauppa