Metsään.fi-palveluun luvassa toteutustietoa metsätöistä

Metsäalan toimijat pääsivät sopuun metsätietojärjestelmään toimitettavasta tiedosta.

Metsätiedon ajantasaisuutta parannetaan. Tavoitteena on, että vuodesta 2020 alkaen metsäalan toimijat toimittavat tiedot toteutuneista metsänhoito- ja korjuutöistä Suomen metsäkeskukselle metsävaratiedon ylläpitoa varten.

Alan toimijat ovat laatineet yhteisen suosituksen toteutustiedon toimittamisesta metsäkeskukselle. Suosituksen allekirjoittaneet tahot – muun muassa MTK, Koneyrittäjien liitto, Metsäteollisuus ry ja Meto – ovat sitoutuneet kehittämään omia tietojärjestelmiään toteutustiedon tuottamisen edellytysten parantamiseksi.

Metsätietojärjestelmään toimitettavia tietoja ovat muun muassa metsätöiden ajankohta, sijainti ja työlaji. Sen sijaan tilaa, maanomistajaa tai työn tekijää koskevia tietoja ei viedä palveluun. Tietojen siirtoon tarvitaan metsänomistajan hyväksyntä.

Laatu paranee

Toteutustiedot tulevat aikanaan näkymään Metsään.fi-palvelussa. Tällä hetkellä palvelun tiedot perustuvat pääosin laserkeilauksella tuotettuun metsävaratietoon, jota päivitetään metsänkäyttö- ja kemerailmoitusten sekä metsänomistajien päivityspyyntöjen perusteella.

Kun toteutustiedot saadaan mukaan, palvelusta selviää, onko metsänkäyttöilmoituksen mukaiset hakkuut todella tehty ja poikkeavatko toteutuneet työt tai kuviot suunnitellusta.

”Metsävaratiedon laatu paranee olennaisesti, kun tietoa päästään ylläpitämään metsänhoidon ja puunkorjuun yhteydessä tuotettavalla tarkalla ja luotettavalla toteutustiedolla”, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Niina Riissanen toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut