Metsäkeskus: Metsävaratietoja päivitetään nyt hakkuukoneilta saatavilla tiedoilla

Tietojen välittämiseen vaaditaan aina metsänomistajan suostumus, joka vahvistetaan puukaupan yhteydessä.

Suomen metsäkeskus ja metsäalan organisaatiot ovat sopineet yhteistyöstä metsävaratietojen päivityksessä. Metsissä puuta korjaavat hakkuukoneet välittävät nyt Metsäkeskukseen tietoa hakkuun rajauksesta, toteutustavasta ja ajankohdasta. Tietojen avulla Metsäkeskus voi pitää metsävaratietoja entistä paremmin ajan tasalla.

Metsänomistajat pääsevät katsomaan omien metsiensä tietoja kirjautumalla Metsäkeskuksen Metsään.fi-palveluun. Hakkuukonetiedolla päivitetyt metsävarakuviot ovat saatavissa myös Metsäkeskuksen tarjoamana avoimena metsä- ja luontotietona.

” Tietojen välittämiseen on aina metsänomistajan suostumus, joka vahvistetaan puukaupan yhteydessä. Metsäkeskus ei saa tietoonsa hakkuulta kertyvää puumäärää. Hakkuualalle jäävä puusto sekä tulevaisuuden toimenpide-ehdotukset tuotetaan laskentamallien avulla”, kertoo metsätiedon palvelupäällikkö Jussi Lappalainen Metsäkeskuksesta.

Metsänomistajat ja alan toimijat voivat hyödyntää ajantasaista tietoa esimerkiksi metsänhoidon ja puunkorjuun suunnittelussa sekä erilaisissa metsälaskelmissa.

”Hakkuukoneilta saatava tieto mahdollistaa myös metsävaratiedon tuotannon eri vaiheiden automatisoinnin. Tämä säästää julkisin varoin tuotetun metsävaratiedon kustannuksia”, Lappalainen kertoo.

Hakkuukonetietoa Metsäkeskukseen toimittavat tällä hetkellä Metsähallitus, Metsä Group, Stora Enso, UPM ja Versowood. Metsäkeskus on vastaanottanut tähän mennessä tietoa yli 200 000 hehtaarin alalta.

Puustotietoihin ja toimenpide-ehdotuksiin muutoksia

Metsäkeskus on ottanut puuston kasvun ja toimenpide-ehdotusten laskennassa käyttöön uuden laskentamallin, jossa huomioidaan puuston järeyden lisäksi myös puuston ikä hyvän metsänhoidon suositusten mukaisesti.

” Tähän muutokseen päädyttiin, koska palautteen ja maastohavaintojen perusteella uudistushakkuuehdotuksia on tullut melko nuoriin ja nopeasti järeytyneisiin metsiin, joissa uudistushakkuu ei ole vielä taloudellisesti järkevää”, Lappalainen kertoo.

Muutoksen seurauksena osalla metsävarakuvioista uudistushakkuuehdotus on siirtynyt myöhäisempään ajankohtaan, tai sen sijasta metsävarakuviolle ehdotetaankin harvennusta, eikä vielä uudistushakkuuta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat