Metsäkoneopetukseen etäohjausta

Avain on koneisiin sijoitetuissa turvakameroissa.

Metsäkoneopetuksen vaikeus on, että opiskelijat ovat useissa kohteissa eri puolilla maakuntaa eikä kouluttajan aika aina riitä yksilölliseen ohjaukseen. Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE ovat kehittäneet ratkaisun, jossa metsäkone on varustettu kameroin ja tiedonsiirtovälinein, jolloin ohjaus tapahtuu verkon kautta.

Menetelmän uskotaan mullistavan työssäoppimisen ohjauksen, kun opetushenkilöstö voi paikasta toiseen siirtymisen sijasta ottaa yhteyden opiskelijaan verkon välityksellä. Metsäkoneen työskentelyä ja kuljettajan toimintaa voidaan seurata reaaliajassa.

”Ratkaisu etäohjaukseen löytyi turvakameroista, joita sijoitettiin koneeseen kolme. Kamerat kytketään tallentimeen, jonka kautta niiden kuvaa voidaan seurata matkapuhelinverkon yli reaaliajassa. Opiskelija voi koostaa ennalta annettujen tehtävälistojen mukaan videon, jolla hän osoittaa niin itselleen kuin kouluttajalle kehittymistään”, POKE:n koulutusjohtaja Pekka Janhonen sanoo.

”Ongelmatilanteissa opiskelija voi ottaa yhteyttä kouluttajaan matkapuhelimella ja kysyä neuvoja. Samanaikaisesti kouluttaja pystyy ohjaamaan opiskelijaa omasta sijainnista riippumatta kuvayhteyden välityksellä.”

Järjestelmä on asennettu kahteen POKE:n metsäkoneeseen.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat