Metsäteollisuus ja MTK: Komissio ei ymmärrä metsien talouskäyttöä

Etujärjestöjen mukaan EU:n komission vihreä ohjelma ei huomioi metsän kaikkia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Metsäteollisuus ry:n mielestä EU-komission eilen julkistamassa Green Deal -ohjelmassa ei riittävästi huomioida kasvavien metsävarojen ja kehittyvän puunjalostuksen suomia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”Metsät nähdään pääosin luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta sekä hiilinieluina. Nämä ovat tärkeitä näkökulmia, samalla kuitenkin korostaisin komission vuosi sitten julkaiseman ilmastovision tavoin metsien ja puusta valmistettujen tuotteiden kokonaisvaltaista roolia taisteltaessa ilmastonmuutosta vastaan”, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo.

Jaatinen pahoittelee myös sitä, että päästökauppajärjestelmä pysyy pitkään jatkuneessa muutoksen tilassa.

”Nämä ovat investointeja tarvitsevalle sekä kasvua haluavalle Euroopalle ja Suomelle huonoja uutisia.”

MTK on samoilla linjoilla. Järjestön mielestä Suomen metsätalous voisi toimia esimerkkinä, miten puuta voidaan tuottaa ilmasto- ja ympäristökestävällä tavalla.

”On kuitenkin pettymys, että komission Green Deal ei tunnista metsien taloudellisen käytön merkitystä. Suomalainen kestävä metsätalous on sekä monitavoitteista, monimuotoista että taloudellisesti kannattavaa ja pystyy siksi parhaiten vastaamaan myös ilmastohaasteisiin, puheenjohtaja Juha Marttila sanoo

Sen sijaan Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen komission vihreän ohjelman tavoitteeseen poistaa metsäkato ja metsien tilan heikentyminen kulutustuotteiden tuotantoketjuista.

“Yritysvastuulainsäädäntö olisi tehokas keino auttaa metsiä, sillä kestämätön kulutus on johtanut metsäkatoon ja metsäpaloihin ympäri maailmaa”, toteaa suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat