MTK: Kansallinen liikkumavara hyödynnettävä täysimääräisesti

Ennallistamisasetuksen tulkinnassa on painotettava suomalaisen maa- ja metsätalouden sekä maanomistajan etua, järjestö vaatii.

Ennallistamisasetuksen toimeenpanossa on hyödynnettävä kansallinen liikkumavara täysimääräisesti, MTK vaatii. Prosessin aikana on vakuutettu, että jäsenmaat pystyvät itse kansallisten suunnitelmiensa kautta määrittelemään, miten ennallistamista käytännössä tehdään. Järjestön mukaan asetuksen sääntely on kuitenkin yksityiskohtaista, joten kansallisten joustojen riittävyydestä ei ole takeita.

”Toimeenpanoon tarvitaan ryhdikäs ote heti alusta pitäen. Tulkinnassa on rohkeasti painotettava Suomen, suomalaisen maa- ja metsätalouden sekä maanomistajan etua”, painottaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila tiedotteessa.

Järjestön mukaan asetuksessa on riskejä ja epävarmuutta erityisesti Suomelle aiheutuvien kustannusten sekä maa- ja metsätalouteen kohdistuvien vaikutusten osalta. Asetuksella on merkitystä myös yksityismailla, sillä pelkästään valtionmaiden avulla asetuksen velvoitteita ei MTK:n arvion mukaan voida saavuttaa.

”Suomen sekä maa- ja metsätalouden näkökulmasta asetukseen jäi hankalia kohtia. Niiden kanssa on nyt sitten pärjättävä, ja tässä kansallinen toimeenpano on avainasemassa”, arvioi MTK:n juristi Anna-Rosa Asikainen.

Lisää aiheesta: EU:n ennallistamisasetus hyväksyttiin, seuraavaksi alkaa kansallisten suunnitelmien valmistelu

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus