MTK: Puun hinnat jääneet jälkeen lopputuotteiden hinnoista

Vaikka raakapuun hinta on noussut keskimäärin kymmenen prosenttia, Euroopan sahatavaramarkkinoilla hinnat ovat lähes tuplaantuneet, järjestö muistuttaa.

Puukauppa on kiihtynyt merkittävästi viime viikkoina, MTK:n puumarkkinakatsauksessa todetaan. Kasvun taustalla on puun kysynnän ja hintojen nousun lisäksi myös metsäyhtiöiden sopimusteknisiä asioita.

Vaikka puun hinnat ovat nousseet kevään aikana, ne ovat jääneet lopputuotteiden hintakehityksestä jälkeen, katsauksessa korostetaan. Raakapuun hinta on noussut alkuvuoden aikana keskimäärin kymmenen prosenttia. Euroopan sahatavaramarkkinoilla hinnat ovat kuitenkin lähes kaksinkertaistuneet ja havusellun hinta on noussut 40 prosenttia alkuvuodesta.

Järjestön mukaan sellun kallistuminen sinetöi esimerkiksi Stora Enson Veitsiluodon paperitehtaan kohtalon, sillä selluraaka-aineesta ei voitu tuottaa enää kannattavasti paperia. Tehtaan sulkemisesta kerrottiin huhtikuussa.

MTK:n mukaan kaikille puutavaralajeille on nyt kysyntää. Niin kemiallinen metsä-, saha- kuin energiateollisuus tarvitsevat puuta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat