MTK seuraa HCV-metsien vaikutuksia puumarkkinoihin ja metsänomistajiin

Maanomistajat voivat kysellä korkean suojeluarvon merkinnöistä metsänhoitoyhdistyksistä tai puunostajilta.

FSC-sertifioinnin jyrääminen hämmentää metsänomistajia, MTK:sta arvioidaan. Alkuvuonna kummasteltiin puunhankintapulmia saamelaisalueella, kesällä ovat puhuttaneet korkean suojeluarvon metsät eli HCV-metsät.

Molemmat liittyvät FSC-sertifioinnin kontrolloidun puun vaatimuksiin, jotka muuttuivat alkuvuodesta. Ne voivat vaikuttaa myös tavallisiin metsänomistajiin, vaikka näiden metsiä ei olisikaan FSC-sertifioitu.

Metsäteollisuus ry on teettänyt kartat mahdollisista HCV-alueista. Ne perustuvat kaukokartoitukseen ja paikkatietoon, eivätkä suoraan määritä HCV-alueita, vaan osoittavat, missä luontoarvoja voisi olla. Ostajan on erikseen tarkistettava, mikä tilanne on.

Metsänomistaja ei saa mistään automaattisesti selville, onko hänen tilallaan HCV-arvoja. Asiaa voi kuitenkin kysyä metsänhoitoyhdistykseltä tai puunostajilta.

MTK kertoo seuraavansa tarkasti, millaisia vaikutuksia kontrolloidun puun vaatimuksilla puumarkkinoille on. Jos metsänomistajalle tulee näiden kanssa pulmia, järjestö kehottaa ottamaan yhteyttä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat