MTK vaatii nopeita muutoksia hirvitavoitteita koskevaan päätöksentekoon

Suurimmat haasteet hirvikannan säätelyssä ovat Kaakkois-Suomen, Varsinais-Suomen, Rannikko-Pohjanmaan/Pohjanmaan sekä Kainuun alueilla, järjestö arvioi.

MTK vaatii maa- ja metsätalousministeriötä käynnistämään välittömästi säädösmuutoksen valmistelun, jotta voidaan turvata asianmukainen hirvikanta koko maassa. Muutoksia tarvitaan hirvikantatavoitteista päättävien toimielinten kokoonpanoon sekä valitustien luomiseen. Muutoksia tarvitaan, sillä kannanhallinta ei kaikkialla toimi, järjestö arvioi.

MTK huomauttaa, että nykyinen laki mahdollistaa sen, että riistahallinto päättää yksin hirvieläinten kantatavoitteet maanomistajien ja sidosryhmien näkemyksistä välittämättä. Kantatavoitteista päättävät alueelliset riistaneuvostot, joiden kokoonpanossa riistanhoitoyhdistysten edustajilla on suora enemmistö. Päätöksistä ei voi myöskään valittaa.

Suurimmassa osassa maata toimii hyvin

Tuoreet hirvitavoitteet julkaistiin tällä viikolla. Yli neljäsosassa hirvitalousalueista hirvikannan tavoitetasoja nostettiin, lisäksi on useita hirvitalousalueita, joissa edellisen kauden korkeaa kantatavoitetta ei sidosryhmien vaatimuksesta huolimatta laskettu.

Suurimmat haasteet järjestelmän toimivuudessa ja hirvikannan säätelyssä ovat Kaakkois-Suomen, Varsinais-Suomen, Rannikko-Pohjanmaan/Pohjanmaan sekä Kainuun alueilla, MTK listaa. Maa on jakautunut tässä asiassa kahtia, sillä suurimassa osassa Suomea hirvikantoja hoidetaan hyvässä yhteistyössä maanomistajien, metsästäjien, riistahallinnon sekä sidosryhmien kesken.

Järjestö muistuttaa myös, että metsästyslain mukaan oikeus harjoittaa metsästystä ja määrätä siitä kuuluu alueen omistajalle. Viime vuosina riistahallinto on kuitenkin määritellyt maanomistajat virheellisesti sidosryhmän asemaan. Tämä on täysin kestämätöntä, MTK katsoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat