MTK:n Viljanen: ”Joku tolkku pitää keskustelijoillakin olla”

Järjestö vaatii hallitusta turvaamaan omaisuuden ja maa- ja metsätalouden harjoittamisen käynnissä olevissa lakiuudistuksissa.

MTK kaipaa tolkkua maa- ja metsätaloutta koskevaan keskusteluun. Nykytilanne on historiallinen, arvioi MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen tänään Seinäjoella valtuuskunnan syyskokouksessa.

”Tilanne on historiallinen koronan lisäksi myös siksi, että en usko sotien jälkeisenä aikana toimintaamme ja tuotantoamme kyseenalaistetun yhtä monelta suunnalta kuin viime aikoina on tehty”, Viljanen totesi.

Hänen mukaansa keskustelua tarvitaan, eri mieltäkin voidaan olla, mutta asiat eivät voi olla pelkkää tiedotussotaa tai imagoleikkiä.

”Joku tolkku ja vastuu pitäisi keskustelijoilla ja medioillakin olla näissä asioissa, olipa kyse sitten politiikasta, markkinoista tai markkinoinnista. Tässä on kyse meidän elämästämme.”

Viljanen korosti, että suomalainen maa- ja metsätalous ei ole ilmasto- ja ympäristöongelma vaan ratkaisu niihin.

Vaatimuksia hallitukselle

MTK:n jäsenet omistavat ja hallinnoivat valtaosaa Suomen yksityismetsistä ja peltopinta-alasta.

Järjestö edellyttää, että hallitus noudattaa perustuslakia ja sen henkeä turvaamalla omaisuuden ja maa- ja metsätalouden harjoittamisen suojan niin valmisteilla olevassa maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksessa kuin luonnonsuojelulain uudistuksessakin.

Järjestö vaatii myös, että hallitus viimeistelee ja vie maaliin esityksensä lunastuslain uudistamisesta. Esityksessä on kuitenkin korjattava lunastuskorvausten määräytymisperusteet vastaamaan maan jälleenhankinta-arvoja lisättynä lunastuksesta aiheutuneiden haittojen korvaamisella.

Kommentit (1)

  1. Olemme liian lepsuja ”alamaiskansalaisia” muuhun väestöryhmiin verrattuna. Meidän on pidettävä terävämmin huolta omaisuudestamme ja elinkeinostamme. Isännän yli ei edelleenkään kävellä.

Metsänomistus Metsänomistus