Neova tuo huutokauppaan 1 000 hehtaaria kosteikkoja, valtaosa on entisiä turvetuotantoalueita

Kohteet ovat myynnissä nettihuutokaupassa ensi viikosta lähtien.

Monialayhtiö Neova tuo ensi viikon alussa (9.5.) myyntiin parikymmentä rakennettua kosteikkoa eri puolilta Suomea, pinta-alaltaan yhteensä noin tuhannen hehtaarin verran. Kosteikot myydään Huutokaupat.com-nettihuutokaupassa, ja kaupanteko päättyy 19. kesäkuuta. Kohteiden tarkemmat tiedot löytyvät palvelusta kaupan alkaessa.

Valtaosa kosteikoista on entisiä turvetuotantoalueita, joita on kehitetty siten, että niiden vesitase on sopiva niin kasviston kuin lintujen ravintona olevien nilviäisten ja muiden pieneliöiden menestymiselle. Kosteikot toimivat näin vesilintujen pesimis- ja levähdyspaikkoina sekä lisäävät alueellista ja paikallista luonnon monimuotoisuutta.

”Erityisen kiinnostuneita kosteikoista ovat olleet luonto- ja metsästysharrastajat. Tyypillinen kosteikoiden ostajaryhmä on 10 henkilön kaveriporukka”, sanoo Neovan kiinteistöjen ja maankäytön päällikön Antti Ala-Fossi.

Yhtiössä uskotaan, että kiinnostus kosteikkoja kohtaan on suurinta metsästäjien joukossa. Mutta muitakin mahdollisuuksia on.

”Kosteikkoja menee moneen muuhunkin käyttöön, kuten retkeilyyn, luonnon tarkkailuun ja luonnonsuojeluun. Jo myydyistä kosteikoista useampia on päätynyt yksityisille tahoille, joiden tavoitteena on ollut rauhoittaa alue puhtaasti luontotarkkailuun”, Ala-Fossi kertoo.

Yhtiö käynnisti maiden myynnin vuonna 2017. Tähän mennessä on myyty noin 40 000 hehtaaria eri puolilta Suomea. Myydyt maat ovat olleet metsää ja metsätalousmaata, maatalouskäyttöön ja ruuantuotantoon soveltuvia turvetuotannosta poistuneita maita sekä erilaisia kosteikkoja.

Aiemmin huutokaupattujen kosteikkojen hinta on vaihdellut 500 eurosta tuhansiin euroihin hehtaarilta.

”Hintahaitari on aika laaja, koska osalla kohteista on jo puuston takia merkittävää taloudellista arvoa ja osalla on jopa suurehkoja lampia. Myös kohteen sijainti ja erilaiset valmiit rakenteet vaikuttavat hinnoitteluun”, Ala-Fossi sanoo.

Lisää aiheesta: Neovan energiapuubisneksen ja Biowatin fuusiolle ei estettä

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus