Pajulla mahdollisuuksia monikäyttöraaka-aineeksi, edellyttää laajoja viljelmiä ja korjuun kehittämistä

Pajua voitaisiin hyödyntää esimerkiksi biohiilen raaka-aineena.

Pajusta voisi kehittää bambun kaltaisen monikäyttöraaka-aineen, Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksestä käy ilmi. Pajua voitaisiin hyödyntää biohiilen ja biopohjaisten kasvinsuojeluaineiden raaka-aineina sekä biokomposiitteina erilaisissa materiaalisovelluksissa. Lisäksi esimerkiksi pajun kuoressa esiintyvillä bioaktiivisilla, antimikrobisilla ja antioksidatiivisilla uuteaineilla on monia sovellusmahdollisuuksia lääke-, kosmetiikka-, puhdistusaine-, pinnoite- sekä elintarviketeollisuudessa.

”Pajun raaka-aineiden ominaisuuksista paljastuu jatkuvasti uutta, ja sillä on mahdollisuudet bambun kaltaiseksi monikäyttöraaka-aineeksi. Tämä vaatii kuitenkin kehitystyötä ja innovaatioloikkia koko arvoketjulta”, tutkimuspäällikkö Tuula Jyske Lukesta sanoo.

Jotta pajun käyttö olisi biojalostamotasolla kannattavaa, se vaatii pajun kokonaisvaltaista hyödyntämistä. Eli pääkomponenttien lisäksi pitäisi hyödyntää kaikki arvokkaat tehoaineet ja sivuvirrat.

”Jotta biojalostamon toiminta olisi mahdollista, tarvittaisiin nykyisiä viljelypinta-aloja suurempia ja keskitetympiä viljelmiä sekä koko korjuu- ja toimitusketjun kehittämistä. Niin ikään viljelyn tukemiselle ja uusien pajusta syntyvien tuotteiden kaupallistamiselle on tarvetta”, Jyske sanoo.

Kommentit (1)

  1. Panu

    EU:kin varmaan suhtautuu myönteisemmin pajuplantaaseihin kuin metsän kasvatukseen. Myös FSC-sertifikaatti on läpihuutojuttu, ainakin jos plantaasi olisi Uruguayssa.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat