Ponssen tilauskannassa iso pudotus, muutosneuvottelut käyntiin toimihenkilöiden kanssa

Luvassa on henkilöstövähennyksiä, toimenkuvien muutoksia ja lomautuksia.

Ponsse uudistaa toimintamalliaan maailmanlaajuisesti. Haussa on lisää tehokkuutta, enemmän kilpailukykyä ja parempaa asiakaspalvelua. Metsäkonevalmistajan tämänhetkinen toimintamalli ei tue riittävästi globaalia toimintaa, mikä aiheuttaa haasteita kulurakenteeseen, yhtiöstä kerrotaan.

Uudessa toimintamallissa muodostetaan metsäkonevalmistajan myynti- ja huoltopalveluihin keskittyvä organisaatio, joka jakaantuu viiteen markkina-alueeseen. Suunnitellut markkina-alueet olisivat: Pohjoismaat sisältäen Baltia, Eurooppa, Etelä-Amerikka, Pohjois-Amerikka sekä Aasia, Australia ja Afrikka.

Suunniteltu muutos koskee koko Ponssen organisaatiota. Yhtiö arvioi, että suunnitellut toimenpiteet voivat johtaa maailmanlaajuisesti 120–140 työpaikan vähentämiseen ja noin 10 miljoonan euron vuotuisiin säästöihin vuodesta 2026 alkaen.

Suomessa käynnistetään uuteen toimintamalliin liittyen muutosneuvottelut toimihenkilöiden kanssa. Yhtiön mukaan luvassa on tehtävien vähennyksiä (enintään 50–60), toimenkuvien muutoksia ja lomautuksia.

Ponssen tehdas- ja huoltotyöntekijät eivät ole neuvottelujen piirissä.

”Venäjän markkinoiden menetys näkyi selvästi”

Metsäteollisuuden vaikeudet näkyivät Ponssen viime vuoden tuloksessa. Metsäkoneiden tilausvirta heikkeni vuoden aikana, vaikka piristyikin hieman loppuvuodesta. Vuoden lopussa yhtiön tilauskanta oli 230 miljoonaa euroa, runsaat 120 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

”Asiakkaamme olivat kaikesta huolimatta hyvin työllistettyjä. Varsinkin Suomessa ja Ruotsissa puunkorjuuoperaatiot toimivat kovalla kapasiteetilla”, yhtiön toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo tiedoteessa.

Uusien koneiden toimitusten ja huollon hyvän tilanteen ansiosta liikevaihto nousi kuitenkin 820 miljoonaan euroon. Siinä oli kasvua edellisvuodesta lähes 9 prosenttia. Liikevoitto kohosi niukasti 47 miljoonaan euroon, mutta liikevoittoprosentti heikkeni 5,7 prosenttiin.

”Venäjän markkinan menetys näkyi selvästi ja samaan aikaan Ponssen Brasilian tytäryhtiön vaikeudet jatkuivat”, Nummela kertoo.

Alkaneen vuoden euromääräisen liikevaihdon Ponsse ennakoi pysyttelevän viime vuoden tasolla.

Lisätty tiedot viime vuoden tuloksesta (klo 10.10)

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat