Riistakeskus opastaa hirvivahinkoja vähentävään metsänhoitoon

Tarjolla on ohjeita muun muassa uudistamiseen ja taimikonhoitoon.

Suomen riistakeskus on julkaissut metsänomistajille verkkokurssin, jossa neuvotaan hirvivahinkojen vähentämiseen metsänhoidon konsteilla. Tarjolla on ohjeita muun muassa uudistamiseen ja taimikonhoitoon.

Esimerkiksi männyn uudistamisessa suositellaan kylvöä tai luontaista uudistamista. Taimikkoon pitäisi saada vähintään 4 000–5 000 männyntainta hehtaarille, jotta siinä olisi ”särkymävaraa”. Rauduskoivun uudistamista hirven talvilaidunnusalueilla ei suositella.

Varhaishoidossa kannattaa suosia reikäperkausta. Pääpuulajin tiheyttä ei suositella vähennettäväksi, paitsi kylvötuppaissa. Taimikon harvennuksen aika on, kun pääpuulaji on viiden metrin valtapituudessa. Havupuiden kasvua haittaamaton lehtipuusto kannattaa säästää.

Syötävää voi lisätä myös muilla keinoilla: Hirville luontaista ravintoa voi säästää metsätalousmaan ulkopuolella. Myös turhaa siistimistä reunavyöhykkeillä kannattaa välttää.

Riistakeskus on tehnyt kurssin yhteistyössä Suomen metsäkeskuksen kanssa. Materiaali on vapaasti saatavilla osoitteesta riistainfo.fi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito