Saksassa hakelämpölaitokset yleistyvät hitaasti

Uusiutuvan energian osuus talojen lämmityksessä väheni viime vuonna.

Berchtesgadenin voimala lähellä Itävallan rajaa laajentaa hakevarastoaan ja 35 kilometrin pituista kaukolämpöverkkoaan. Vuonna 2010 aloittanut voimala polttaa vuodessa noin 100 000 kuutiometriä haketta ja lämmittää lähes 8 000 kotitaloutta sekä julkisia rakennuksia kuten paria sairaalaa ja hotellia. Lisäksi se tuottaa sähköä.

Toimitusjohtaja Arnold Fellinger on tyytyväinen.

”Kun aloitimme, meille sanottiin, että paikallinen hake ei riitä, vaan joudumme tuomaan sitä ulkomailta.”

Nyt lähes kaikki polttoaine saadaan noin 50 kilometrin säteeltä. Yksityisen voimalan omistajista neljä on Itävallasta ja yksi Saksasta. Yksi omistajista toimittaa hakkeesta kolmanneksen.

Fellingerin mukaan hake on hinnaltaan kilpailukykyinen polttoaine, Berchtesgadenin seudulla se on vienyt markkinoita öljyltä ja maakaasulta. Asiakkaat arvostavat paikallisuutta ja entistä enemmän myös sitä, että puu on uusiutuva polttoaine.

”Olemme ylpeitä siitä, että tuotanto on hiilineutraalia.”

Arnold Fellenger johtaa lämpölaitosta Berchtesgadenissa. Valtaosa laitoksen käyttämästä hakkeesta saadaan lähialueelta.

Muualla Saksassa hakelämpö on yleistynyt hitaasti. Kaikkiaan uusiutuvan energian osuus lämmityksessä on pysytellyt viime vuodet 12–13 prosentissa. Viime vuonna se jopa väheni hiukan. Suurin osa poltettavasta biomassasta on puuta.

Kaikkein nopeimmin uusiutuvan energian osuus on kasvanut sähköntuotannossa. Viime vuonna se nousi, lähinnä tuulivoiman ansiosta, jo yli 36 prosentin. Liikenteessä osuus on pysytellyt viidessä prosentissa

Tavoite ei täyty

Saksassa uudella hallituksella on edessään vaikea tehtävä yhdistää energia- ja ilmastopolitiikka. Saksa on päättänyt luopua ydinvoimasta, mikä on vahvistanut öljyn ja varsinkin kivihiilen asemia. Samaan aikaan pitäisi vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Jo nyt näyttää selvältä, että Saksa ei pääse tavoitteeseensa, jonka mukaan päästöjä tulisi vähentää 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Metsälehden lukijamatkalaiset tutustuivat Berchtesgadenin voimalaan vieraillessaan tällä viikolla Baijerissa.

Puukauppa Puukauppa