Sellusta rehua eläimille

Aalto-yliopiston kehittämällä teknologialla voidaan valmistaa mikrokiteistä selluloosaa sellutehtaissa suurella kapasiteetilla.

Perinteistä, valkoista MCC:tä on käytetty lääke- ja elintarviketeollisuudessa. Aalto-yliopiston kehittämällä teknologialla voidaan valmistaa myös ruskeaa, eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi sopivaa MCC:tä.  (Kuvaaja: Adolfo Vera)
Perinteistä, valkoista MCC:tä on käytetty lääke- ja elintarviketeollisuudessa. Aalto-yliopiston kehittämällä teknologialla voidaan valmistaa myös ruskeaa, eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi sopivaa MCC:tä. (Kuvaaja: Adolfo Vera)

Aalto-yliopisto ja paperi- ja sellukoneita valmistava Andritz ovat sopineet yhteistyöstä mikrokiteisen selluloosan valmistusteknologian kaupallistamiseksi maailmanmarkkinoille. Valmistusteknologia on kehitetty Aalto yliopistossa professori Olli Dahlin johdolla. Siinä mikrokiteistä selluloosaa voidaan valmistaa pienten tuotantoyksiköiden sijaan sellutehtaissa suurella kapasiteetilla ja selvästi pienemmällä kemikaalimäärällä kuin tähän asti on ollut mahdollista.

Mikrokiteisen selluloosan eli MCC:n lupaavimmat markkinat löytyvät eläinrehuteollisuudesta. MCC on nimittäin lähes 100-prosenttisesti selluloosaa, joka sulaa märehtijöiden elimistössä helposti.

”Meidän teknologiallamme MCC:tä voidaan tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi. Näin peltoalaa säästyy viljelyyn, mikä on elintärkeää ihmiskunnan ruoantuotannon kannalta”, Dahl toteaa.

Aalto-yliopiston ja Andritzin yhteistyösopimukseen kuuluu myös tutkimusyhteistyö, jossa tavoitteena on kehittää mikrokiteisestä selluloosasta uusia korkean jalostusarvon biotuotteita.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat