Sijoittajat havahtuivat tienaamaan luonnonkatastrofeilla

New Yorkiin kantautuneet Kanadan metsäpalojen katkut herättivät Wall Streetin sijoittajatkin luonnonkatastrofeihin. Katastrofi-etf-rahasto sijoitti metsäpalojen mallinnuksessa käytettävään teknologiaan.

Ilmastonmuutos lisää tutkijoiden mukaan sään ääri-ilmiöitä ja luonnonkatastrofien riskiä. Rahastoyhtiö ProcureAM:n johto arvioi, että nyt on hyvä hetki sijoittaa yrityksiin, jotka auttavat katastrofien aiheuttamien tuhojen jälleenrakennuksessa.

Pörssinoteerattu sijoitusrahasto Procure Disaster Recovery Strategy ETF seuraa jälleenrakennustöistä hyötyvien yritysen osakekursseja. Rahasto sijoittaa hurrikaanien, metsäpalojen, tulvien ja maanjäristysten aiheuttamien tuhojen jälleenrakennuksessa toimiviin yrityksiin. Maanjäristyksillä ja ilmastonmuutoksella ei ole yhteyttä, mutta samat yritykset ovat mukana näissäkin jälleenrakennuksissa.

Kuluvan vuoden aikana katastrofi-etf on antanut 22 prosentin tuoton voittaen esimerkiksi New Yorkin S&P 500 -yleisindeksin 20 prosentin nousun tänä vuonna. Helsingin pörssin yleisindeksi taas on laskenut tänä vuonna yli kymmenen prosenttia.

Procure Disaster Recovery Strategy aloitti toimintansa kesäkuussa 2022, minkä jälkeen Yhdysvaltoja on koetellut sarja erilaisia luonnonkatastrofeja.

Lokakuussa hurrikaani Ian iski lounais-Floridaan aiheuttaen yli 150 ihmisen kuoleman ja miljardien dollareiden vahingot. Maaliskuussa voimakas myrsky mylläsi läntisen Mississippin alueelle synnyttäen ainakin yhden tuhoisan tornadon.

Maanantaina Mississippin kuvernööri Tate Reeves pyysi liittovaltion hallitukselta taloudellista apua 16 piirikunnalle, jotka kärsivät kesäkuussa tornadoista ja tuhoisista myrskyistä.

Viime kuussa metsäpalot roihusivat Kanadassa, mistä savut levisivät Yhdysvaltojen koillisosiin muuttaen ilman kitkeräksi myös maailman finanssikeskuksessa Wall Streetillä.

Tärkeä toimiala

Luonnonkatastrofi-etf:n kehittänyt ProcureAM:n toimitusjohtaja Andrew Chanin toteaa yhdysvaltalaiselle sijoitusalan Barrons´-viikkolehdelle, että sijoittajat eivät ole tähän asti kiinnittäneet tarpeeksi huomiota luonnonkatastrofien riskeihin ja yrityksiin, jotka auttavat niiden lieventämisessä tai jälleenrakentamisessa.

”Rukoilen, ettemme joudu odottamaan Kalifornian uppoamista Tyynenmereen ennen kuin ihmiset ymmärtävät, kuinka tärkeästä toimialasta on kyse”, Chanin sanoo Barrons´in haastattelussa.

Chaninin perustama rahasto on sijoittanut 49 osakeeseen. Joukkoon kuuluu esimerkiksi mikrosirujen valmistaja Nvidia, jonka osakkeet ovat nousseet yli 200 prosenttia tänä vuonna. Chaninin mukaan suurin osa sijoittajista keskittyy Nvidian valmistamiin piirisiruihin ja tekoälyyn, mutta katastrofi-etf:lle merkittävää on Nvidian työ riskien simuloinnissa.

Vuonna 2021 Nvidia ja Lockheed Martin ilmoittivat tekevänsä yhteistyötä Yhdysvaltain Maatalousministeriön metsäpalvelun ja Coloradon osavaltion maasto- ja metsäpalojen ennaltaehkäisyn ja torjunnan -viraston kanssa hyödyntäen tekoälyä.

Rahasto on sijoittanut myös Generac Holdings -yhtiön osakkeisiin, jotka ovat nousseet yli 46 prosenttia tänä vuonna, kun Yhdysvalloissa ennätyksellinen helle on lisännyt yhtiön valmistamien generaattorien ja akkujen kysyntää.

”Liikuteltava energiantuotanto voi olla ratkaisevan tärkeää monenlaisille luonnonkatastrofeille”, Chanin totesi.

Varageneraattorit ovat myös tärkeitä, kun elohopea laskee pakkaselle, kuten kävi Texasissa helmikuussa 2021, jolloin myrsky lamautti sähköverkon ja aiheutti laajoja sähkökatkoksia.

”Kun sähköt menevät poikki, varavirta voi olla selviytymiskysymys”, Chanin sanoo.

Rahasto omistaa myös MSA Safety -yhtiötä, joka valmistaa varusteita palokunnille, rakennusalalle ja muuhun hyötykäyttöön. MSA:n osake on noussut 16 prosenttia tänä vuonna.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat