Stora Enso tutkii: Voisiko kartonkikupeista tehdä aikakauslehtipaperia

Kokeiluhanke onnistui teknisesti, yksi haaste on kuitenkin käytettyjen kuppien hankkiminen.

Stora Enson Langerbruggen tehtaalla Belgiassa valmistetaan sanomalehtipaperia ja aikakauslehtipaperia. Raaka-aineena tuotannossa käytetään yksinomaan keräyspaperia, mutta nyt tarkoitus on laajentaa raaka-ainepohjaa kartonkikuppeihin.

Tehtaalla on kokeiltu pikaruokaravintoista ja kahviloista kerätyn uusiomateriaalin kierrätystä. Kokeilussa kerättiin 500 000 kuppia, jotka hajotettiin kuiduksi ja kierrätettiin paperin raaka-aineeksi. Kierrätys onnistui ilman uusia laitteita ja kuidut sopivat hyvin esimerkiksi aikakauslehtipaperin valmistukseen, Stora Ensolta kerrotaan.

Kartonkikupin kierrättäminen voi puolittaa sen elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen.

”Tehokkaasti toimivilla kierrätysprosesseilla voidaan pienentää puukuitupohjaisia kuppeja käyttävien kahvila- ja ravintolayritysten ympäristöjalanjälkeä. Kierrättämisen pitää olla kuluttajille helppoa, ja siksi haluamme saada kumppanit ja asiakkaat mukaan kehittämään liiketoimintamalleja kuppien keräämiseen”, sanoo Annica Bresky, Stora Enson Consumer Board -divisioonan johtaja.

Yhtiö etsiikin parhaillaan kumppaneita käytettyjen kuppien keräämiseen ja lajitteluun. Yksi haaste on hankkia kuppeja niin paljon kuin teollisen mittakaavan tuotanto vaatii. Tässä voi olla apua sijainnista, 300 kilometrin säteellä tehtaasta asuu noin 80 miljoonaa ihmistä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Blogit ja Kolumnit

Kuvat