Takkojen energiamerkit pakollisiksi vuoden alusta

Uudet merkinnät kertovat, miten tehokkaasti takka pystyy hyödyntämään puun energian.

Myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät vuodenvaihteessa kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit.

Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa savukaasujen mukana.

Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1. tammikuuta. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.

Takkojen uusi energiamerkki näyttää samalta kuin kodinkoneista tuttu energiamerkki. Energialuokka ilmaistaan nuolikuviolla ja kirjainasteikolla. Takoissa asteikko on A++ – G.

”Takkojen energiamerkinnät kertovat, miten tehokkaasti takka pystyy hyödyntämään puun sisältämän energian, eli siirtämään sen lämpönä huoneisiin. Jos takan energiatehokkuus on huono, lämpö karkaa savukaasuina ulos harakoille”, kertoo Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.

Takkojen energiamerkit perustuvat mittaustuloksiin. Jokaisesta uudesta takkamallista mitataan tyyppihyväksyntää varten muun muassa hiilimonoksidipäästöt sekä hyötysuhde.

”Takkojen energiamerkinnöissä ei varsinaisesti kiinnitetä huomiota puun puhtaaseen palamiseen ja pienhiukkaspäästöihin. Niitä valvotaan eri asetuksella”, Sutinen kertoo.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat