Talouden tiukentuminen tuntuu, Metsähallituksen ennallistamistöissä roima pudotus

Tänä vuonna valtion alueilla ennallistetaan liian vähän, Metsähallituksen Luontopalveluista kerrotaan.

Metsähallituksen Luontopalvelut on Suomen suurin ennallistaja. Tänä vuonna se tekee ennallistamista ja luonnonhoitoa sadoilla kohteilla: työlistalla on muun muassa ennallistaa yhteensä tuhat hehtaaria soita, ohjata talousmetsistä ylimääräistä vettä suojelusoille viidessätoista kohteessa, palauttaa puroja luonnontilaan viisi kilometriä ja polttaa noin 100 hehtaaria metsää.

Ennallistettava ala kuitenkin pienenee edellisvuodesta. Esimerkiksi ennallistettavien soiden määrä putosi viime vuoden 4 000 hehtaarista tuhanteen hehtaariin.

”Tänä vuonna valtion alueilla töitä voidaan tehdä liian vähän”, sanoo palveluomistaja Santtu Kareksela Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteessa.

Töiden vähentymisen taustalla on tiukentunut taloustilanne ja Luontopalvelujen toimintaan tehdyt säästöt. Rahoituksen supistuttua Luontopalvelujen on rajattava luonnonhoidon ja ennallistamisen toimet entistä voimakkaammin kohteisiin, jotka tuottavat luonnon monimuotoisuudelle eniten arvoa.

”Luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta tiettyjen luontotyyppien auttamisella saadaan enemmän aikaan. Esimerkiksi uhanalaiset perinnebiotoopit – eli kedot, niityt, hakamaat ja metsämaat – ovat lajirikkain ympäristö Suomen luonnossa. Niitot, laidunnus ja pusikoitumisen estäminen perinneympäristöissä auttaa lukuisia uhanalaisia lajeja, vaikka hehtaarimäärät olisivatkin pieniä”, kertoo perinnebiotooppien hoidosta vastaava palveluomistaja Katja Raatikainen.

Kommentit (1)

  1. Hyvä homma.

    Ennallistamisen nimissä poltetaan myös metsää. Tuollainen tarkoitukseton metsän polttaminen tuhoaa arvokasta raaka-ainetta, pilaa ilmaa ja surmaa lukuisia täysin viattomia eläimiä. Minusta tuollainen touhu on täysin järjenvastaista. Ihmeellistä, että aikuiset leikkivät tuolla tavoin tulitikkuleikkejä.

    Sama juttu on puiden räjäyttäminen.

    Ei kaikkea tarvitse tehdä juuri nyt. Kyllä luonto osaa entistää itsensä ihan ilman ihmisten apua. Metsäpalojakin Suomessa riittää ilman virkamiesten tahallisuutta.

    Suomessa on aivan liikaa erilaisia virkamiehiä, joiden täytyy keksiä jotain, jotta tuntisivat itsensä tarpeellisiksi. Tuollaiset pyromaanin hommat ovat juuri sellaisia.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat