Tuhoriskien arviointiin uusi malli

Juha Honkaniemi kehitti väitöskirjassaan mallikokonaisuuden, jonka avulla voidaan arvioida eri tuhoaiheuttajien välisiä yhteisvaikutuksia.

Euroopassa merkittävimmän tuhoriskin kuusivaltaisille metsille aiheuttavat juurikääpä, tuuli ja kirjanpainaja. MMM Juha Honkaniemi Helsingin yliopistosta osoittaa väitöskirjassaan, että juurikäävän dynamiikan merkittävin tekijä ovat itiö- ja juuristotartunnat suuriin kantoihin. Lisäksi juurikäävän määrä metsikössä vaikuttaa merkittävästi metsikön tuulituhoriskiin. Tuulituhojen määrä vaikutti puolestaan niitä seuraaviin kirjanpainajatuhoihin.

”Metsätuhot ovat vaikutuksissa vahvasti toisiinsa ja niitä tulisi tarkastella yhtenä kokonaisuutena”, Honkaniemi kertoo.

Hän kehittikin väitöskirjatyössään mallin, jonka avulla voidaan tarkastella tuhoriskejä metsikkötasolla.

”Pystymme nyt simuloimaan metsikön kasvua ja rakennetta ottaen huomioon metsänhoidon ja metsikköön kohdistuvat tuhoriskit. Kehitetyt mallit simuloivat kukin yhden tuhonaiheuttajan kehitystä metsikkötasolla, mutta ne kulkevat käsi kädessä ja ottavat huomioon toisensa simulointien aikana”, selittää Honkaniemi.

Honkaniemen väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnassa perjantaina 16. kesäkuuta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat