Tutkimus: Hakkuut lisääntyneet Euroopassa 6 prosenttia, eivät 69 prosenttia

Euroopan metsäinstituutin johdolla tehty tuore tutkimus kumoaa komission tutkimuskeskuksen aiemmat tulokset.

Euroopan komission tutkimuskeskuksen (JCR) tutkijat arvioivat hiljattain satelliittitietojen perusteella, että Euroopassa metsien hakkuut ovat lisääntyneet 69 prosenttia vuodesta 2016. Tutkijoiden mukaan tämä johtui puumarkkinoiden laajentumisesta EU:n biotalous- ja bioenergiapolitiikan kannustamana. Tutkimus julkaistiin viime vuonna Nature-lehdessä. Se herätti huomiota ja poiki paitsi tieteellistä myös poliittista keskustelua.

Nyt uusi, niin ikään Naturessa julkaistu tutkimus kyseenalaistaa JCR:n tutkimuksen tulokset. Uuden tutkimuksen mukaan hakkuut ovat lisääntyneet, mutta vain 6 prosenttia.

JCR:n tutkimuksen radikaalit tulokset selittyvät metodologisilla virheillä. Tutkimuksessa esimerkiksi aliarvioitiin sitä, miten satelliittikuvat ja niiden analysointiin käytetyt menetelmät ovat parantuneet vertailujaksojen aikana. Lisäksi kuivuuden ja myrskyjen aiheuttamia metsätuhoja oli virheellisesti luokiteltu metsien hakkuiden aiheuttamiksi, tuoreessa tutkimuksessa todetaan.

Lisäyksen taustalla todennäköisesti suhdanteet

Uutta tutkimusta johti Euroopan metsäinstituutin (Efi) johtaja Marc Palahí. Mukana oli lisäksi 33 tutkijaa 13 Euroopan maasta.

Palahín mielestä metsätietoja tulisi jatkossa arvioida huolellisemmin ennen kuin tehdään kiireellisiä johtopäätöksiä.

”Tämä edellyttää tiiviimpää yhteistyötä Euroopan komission ja jäsenvaltioiden välillä sekä tieteellisesti vankkoja ja yhteisiä lähestymistapoja. Näin voidaan tuottaa EU:n vihreän kehityksen ohjelman ja politiikan tueksi parempaa metsiin liittyvää tutkimustietoa”, hän toteaa.

Tutkimukseen osallistunut Efin apulaisjohtaja Lauri Hetemäki ihmettelee JRC:n tutkimuksen päätelmää, että hakkuiden lisääntyminen on johtunut EU:n biotalouspolitiikasta.

”Tällaista syy-seurausyhteyttä ei voida JRC:n tutkimuksen perusteella tehdä. On todennäköisempää, että hieman lisääntyneet hakkuut ovat johtuneet taloudellisista suhdannevaihteluista”, Hetemäki sanoo.

Tutkimukseen osallistui myös kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n johtava kirjoittaja, professori Gert-Jan Nabuurs Wageningenin yliopistosta. Hän nostaa esille metsätuhot.

”Todella hälyttävää viime vuosina on kuitenkin ollut ennen näkemätön metsätuhojen laajuus useassa Euroopan maassa.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat