Tutkimus: Koronavirus ei viihdy puupinnalla

Koronavirukset menettävät tartuttavuuttaan puupinnalla nopeammin kuin muovipinnalla.

Vaikka puu olisi likaista, se kuitenkin tuhoaa bakteereja selvästi paremmin kuin esimerkiksi lasi. Myös koronavirukset menettävät tartuttavuuttaan puupinnalla nopeammin kuin vaikkapa muovipinnalla, kerrotaan Forest.fi-verkkosivulla.

Virusten selviämistä puupinnoilla tutkitaan Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistojen yhteishankkeessa. Ensimmäisten kokeiden perusteella näyttää siltä, että esimerkiksi koronavirusten tartuttavuus vähenee puupinnoilla nopeammin kuin esimerkiksi muovilla. Myös kartonki ja paperi vaikuttavat muovia paremmilta koronavirusta vastaan, joskin virukset säilyvät niissä aktiivisina pidempään kuin puupinnalla.

Hankkeessa vertaillaan virusten säilymistä ja tartuttavuutta puu- ja puutuotepinnoilla, niin käsittelemättömillä kuin pintakäsitellyilläkin. Lisäksi tarkastellaan pakkausmateriaaleja ja paperituotteita sekä lasi-, kivi-, muovi- ja tekstiilipintoja.

Koska tutkimus päättyy vasta vuoden 2021 lopussa, jolloin kamppailun koronapandemiaa vastaan toivotaan rokotusten ansiosta olevan jo voiton puolella, tartuttavuutta tutkitaan useilla muillakin viruksilla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat