Uittokausi alkanut Saimaalla, veneilijöiden syytä olla tarkkana lauttojen kohtaamisessa

Uittomäärä noussee tällä kaudella 500 000 kuutioon, Järvi-Suomen uittoyhdistyksestä arvioidaan.

Uittokausi on taas käynnistynyt Saimaalla. Puiden ajo veteen aloitettiin jo huhtikuun lopulla, ja ensimmäinen lautta on perillä Ristiinassa ensi viikon alussa, Järvi-Suomen uittoyhdistyksestä kerrotaan.

Uittoyhdistyksen uittopäällikkö ja toimitusjohtaja Esa Korhonen povaa kesän uittomääräksi noin 500 000 kuutiota, mikä olisi noin 10 prosenttia enemmän kuin viime kaudella. Uiton kasvun puolesta puhuu muun muassa polttoaineen hintojen nousu, ympäristösyyt ja myös puun tuonnin päättyminen Venäjältä.

Uitettavaa puuta Venäjältä ei toki ole tuotu. Mutta kaikki Venäjältä tuotu puu ja hake on kuljetettu venäläisellä kalustolla. Kun tuontipuuta on tarkoitus korvata pääasiassa kotimaisella puulla, sen korjuuseen ja kuljetukseen tarvitaan lisää kapasiteettia.

”Sitä kautta kaikki kuljetuskeinot ovat arvossaan”, Korhonen huomauttaa.

Muistutus veneilijöille

Uittolauttoja liikkuu tänä kesänä Saimaalla siis runsaasti, ja Korhonen haluaa muistuttaa veneilijöitä turvallisesta liikkumisesta. Ensinäkin kohdattaessa uittolautalla on etuajo-oikeus, eli kaikki muut veneilijät ovat väistämisvelvollisia. Veneilijöiden on hyvä muistaa, että lautat voivat olla suuriakin, jolloin niiden ohjailu on vaikeaa. Erityisesti kannattaa muistaa, ettei lautan ja hinaajan välistä kannata oikaista, vaikka siinä näyttäisi tilaa olevankin.

”Hinaajan ja lautan välissä voi olla väliä jopa 300 metriä. Hinausvaijeri voi näkyä huonosti ja saattaa jäädä huomaamatta. Siihen lautan ja hinaajan väliin ei kuitenkaan missään nimessä pidä veneilijän ajaa”, Korhonen toteaa.

Lisää aiheesta: Uittoyhdistyksen video turvallisesta toiminnasta uiton yhteydessä

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat