UPM:n nanosellusta kehitetty haavasidos voitti Uusi puu -kilpailun

FibDex-haavasidos oli myös yleisöäänestyksen ykkönen.

Nanosellulla on hyvä solu- ja kudosyhteensopivuus sekä suuri vedenpidätyskyky. Näitä ominaisuuksia hyödynnetään FibDex-haavasidoksessa.

Biotaloustuotteita ja -ratkaisuja esittelevän Uusi puu -kilpailun voittajakolmikko esiteltiin tänään pre-PulPaper-verkkotapahtumassa. Kisan voiton vei UPM:n nanosellusta valmistettu FibDex-haavasidos. Toiseksi tuli koivusta saatava makeutusaine Rawsweet ja kolmanneksi Sulapacin monikäyttöinen biomateriaali, jolla voidaan korvata muoveja.

UPM:n FibDex voitti myös yleisöäänestyksen. Kilpailussa oli mukana 23 puupohjaista ratkaisua ja tuotetta.

Tuomariston mukaan FibDex-haavasidos on upea esimerkki suomalaisen tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnan tuotteesta, joka on maailmanluokassa uraauurtava. Sidoksen toimivuus on osoitettu kliinisessä tutkimuksessa: se edistää haavan paranemista, vähentää potilaan tuntemaa kipua ja tuottaa parempilaatuisen ihokudoksen. FibDexiä ei tarvitse vaihtaa hoidon aikana ja se irtoaa itsestään haavan parannettua. Näin vältytään sidoksen vaihdoilta ja arpeutumista hidastavilta ihon repeytymisiltä.

Sidoksen raaka-aineena on koivu ja sitä valmistetaan Lappeenrannassa.

Kilpailuehdotukset arvioi kymmenhenkinen tuomaristo, joka koostui kansanedustajista sekä talouselämän ja tutkimuksen edustajista. Tuomaristo arvioi ratkaisujen yhteiskunnallista merkitystä, niiden kykyä vastata globaaleihin haasteisiin ja edistää kestävän kehityksen tavoitteita. Voittajaratkaisujen tuli myös hyödyntää puuta innovatiivisesti.

Uusi puu- kisa järjestettiin nyt neljännen kerran. Hankkeen päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat