Uusi puukauppaennätys luvassa

Tänä vuonna bruttokantorahatulot ylittävät vuoden 2007 huipputuloksen, PTT ennakoi.

Puunhinnat nousevat tänä vuonna selvästi. Pellervon taloustutkimus PTT:n ennusteen mukaan tukkien hinnat nousevat 8–10 prosenttia ja kuitupuiden saman verran. Ensi vuonna nousu jatkuu, mutta hitaammin. Kasvu jää kuitupuilla 1–3 prosenttiin ja tukilla 2–4 prosenttiin.

Hintoja on nostanut kysynnän kasvu, joka perustuu ennen muuta Äänekosken biotuotetehtaan ja UPM:n Kymin tehtaan kuitupuun käytön lisäykseen.

Reipas nousu loppukeväästä oli yllätys.

”Hintojen nousuvauhti yllätti meidät täysin. Emme sellaista aiemmassa ennusteessa osanneet ennakoida”, PTT:n tutkimusjohtaja Paula Horne kertoi PTT:n ennusteen julkaisutilaisuudessa tiistaina.

Hakkuumäärä nousee 67 miljoonaan kuutioon, mikä on 5–7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Yksityismetsissä kaupan arvioidaan nousevan jopa yli 10 prosenttia. Kasvu jatkuu ensi vuonna, mutta hillitymmin.

”Hakkuiden lisäys on erityisen suuri. Etenkin mäntyleimikot lisääntyvät”, Horne totesi

Tänä vuonna rikotaan myös vuoden 2007 bruttokantorahaennätys. Hakkuiden lisääntymisen ja hintojen nousun ansiosta nimelliset kantorahatulot nousevat 16 prosenttia 2,2 miljardiin euroon, ensi vuonna kasvua kertyy edelleen muutama prosentti. Myös hehtaarikohtainen tulos nousee ennätystasolle, 130 euroon hehtaarilta.

Sahatavaran hinnat nousevat

Myös metsäteollisuus on vauhdissa. PTT ennakoi sahausmäärän nousevan tänä vuonna 1–2 prosenttia, mutta vienti laskee 3–4 prosenttia. Laskun taustalla on muun muassa Kiinan-viennin reipas vähentyminen. Ensi vuonna sahaus kasvaa prosentin tai kaksi.

Sahatavaran hinnat nousevat tänä vuonna viennin notkahduksesta huolimatta. Nousua kertyy mäntysahatavaralle 10–11 prosenttia, mutta kuusisahatavaralle vain 4–5 prosenttia. Näin mänty- ja kuusisahatavaran hinta ero supistuu. Ensi vuonna nousua kertyy 2–3 prosenttia.

Sahojen liiketulokset pysyvät tänä vuonna liki ennallaan, sillä tukkien hinnat ovat nousseet keskimäärin yhtä nopeasti kuin sahatavaran markkinahinnat.

Sellubuumi jatkuu

Vaikka sellukapasiteetti on kasvanut, myös sellun hintojen kasvu jatkuu. Tänä vuonna nousua tulee 16–18 prosenttia. Ensi vuonna hinta hieman laskee, 3–6 prosenttia, mutta pysyy siitä huolimatta edelleen korkeana.

”Suurta romahdusta ei ole näkyvissä”, metsäekonomisti Emmi Haltia PTT:ltä arvioi.

Selluntuotanto kasvaa tänä vuonna Suomessa 10-12 prosenttia, ensi vuonna 1-3 prosenttia.

Myös paperin ja kartongin tuotannot kasvavat tänä vuonna: paperin 2–4 prosenttia ja kartongin 4–5 prosenttia. Kartongilla kasvu jatkuu ensi vuonna, mutta paperituotanto pysynee kuluvan vuoden tasolla.

Sekä paperin että kartongin hinnat nousevat tänä ja ensi vuonna.

Tuonti kasvussa

Teollisuuden puunkäyttö noussee tänä vuonna yli 70 miljoonan kuution ja nousu jatkuu ensi vuonnakin, joskin pienempänä. Kotimaisen puun käytön ennakoidaan kasvavan, mutta myös tuontipuun käytön.

Tänä vuonna tuonti on kasvanut ja merkillepantavaa on ollut mäntykuidun tuonnin lisääntyminen: se tuplaantui alkuvuonna. Toki koivukuidun ja hakkeen osuus tuonnista on yhä 75 prosenttia.

Tuonti Virosta on kasvanut ja siellä havukuitujen hinnat ovat nousseet hurjasti tänä vuonna.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut