Uusiutuvan sähkön tuotannon tarjouskilpailu kiinnosti vain tuulivoiman tuottajia

Uusi preemiojärjestelmä on valtiolle selvästi vanhaa syöttötariffijärjestelmää edullisempi.

Tuulivoima menestyi uusiutuvan sähkön tuotannosta järjestetyssä kilpailutuksessa. Tarjouskilpailun viime syksynä järjestänyt Energiaviraston on myöntänyt tukea seitsemälle tuulivoimahankkeelle.

Kilpailu oli avoin tuuli-, aurinko- ja aaltovoimalle sekä biomassaan ja biokaasuun perustuvalle sähkön tuotannolle, mutta kaikki tulleet tarjoukset koskivat tuulivoiman tuotantoa.

Tuulivoiman ylivoima selittyy alhaisilla tuotantokustannuksilla.

”Tuulivoiman kustannukset ovat viime vuosina laskeneet todella rajusti. Muut tuottajat olettivat, etteivät kilpailutuksessa pärjää, eivätkä osallistuneet”, johtaja Pekka Ripatti Energiavirastosta arvioi.

Myös tarjouskilpailun luonne, jossa edellytettiin kokonaan uutta investointia, saattoi vaikuttaa asiaan. Biomassan tuotannossa on tyypillisesti ollut kyse hankkeista, joissa olemassa oleva voimalaitos on muutettu käyttämään esimerkiksi haketta.

Syöttötariffeista preemioon

Kilpailussa menestyivät Kestilän Kokkonevan Tuulivoima Oy, CPC Finland Oy, Puhuri Oy:n Parhalahti ja Hankilanneva, Kalax Vindkraft Ab/Oy, Tuuliwatti Oy ja Tuulipuisto Oy.

Kukin myönteisen tukipäätöksen saanut sähkön tuottaja saa oman tarjouksensa mukaisen preemion. Se maksetaan täysimääräisenä sähkön kolmen kuukauden markkinahinnan keskiarvon ollessa enintään yhtä suuri kuin viitehinta, joka on 30 euroa megawattitunnilta. Jos markkinahinta ylittää viitehinnan, tuki muuttuu liukuvaksi. Tukea ei makseta, kun markkinahinta on suurempi kuin viitehinnan ja hyväksytyn preemion summa. Tukea maksetaan 12 vuoden ajan.

Energiaviraston mukaan preemiojärjestelmästä aiheutuu valtiolle enimmillään 3,5 miljoonan euron vuotuiset kustannukset. Se on vain alle viisi prosenttia siitä, kuinka paljon syöttötariffijärjestelmästä aiheutuu valtiolle kustannuksia samansuuruisesta sähkön tuotannosta vuosittain. Eri järjestelmiä ei kuitenkaan voi suoraviivaisesti vertailla, Energiavirastosta korostetaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat