Vakuutusyhtiö: Viime vuoden metsätuhot eivät poikkeuksellisia

Tänä vuonna metsiä uhkaavat muun muassa lumi- ja myyrätuhot, LähiTapiolasta arvioidaan.

Vaikka viime vuosi oli ennätyksellisen lämmin ja myrskyjäkin koettiin, eivät metsille koituneet tuhot olleet kuitenkaan poikkeuksellisen suuria, vakuutusyhtiö LähiTapiola arvioi.

”Vuotta 2020 ei voida metsänomistajan poikkeusvuodeksi kutsua valtakunnallisesti oikeastaan minkään vahinkolajin suhteen. Meillä Itä-Suomeen ja Kainuu-Koillismaalle sattuivat kuitenkin valitettavan isot Päivö- ja Aila-myrskyjen aiheuttamat metsävahingot”, LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan asiantuntija Marika Makkonen kertoo.

Viime aikojen pahimmat myrskyt osuivat vuosiin 2010 ja 2011. Vuonna 2012 kaikkien vakuutusyhtiöiden metsävakuutuskorvauksia maksettiin ennätysmäärä, yli 50 miljoonaa euroa.

Tämän vuoden puolella on saatu runsaasti lunta, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi puuntaimille tuhoja. Lumi- ja tuulituhojen seurauksena myös kirjanpainajatuhot voivat lisääntyä.

”Tänä vuonna metsänomistajan kiusana saattavat olla paikoitellen pahat myyrätuhot, erityisesti Keski-Suomessa, Pirkanmaan alueilla ja Metsä-Lapin pohjoisosissa”, Makkonen varoittaa.

Hän kehottaa tarkkailemaan metsiä myös havununnan varalta. Se ei ole Suomessa vielä merkittävä tuholainen, mutta saattaa levitä nopeasti.

Kesän tullen metsäpaloriski kasvaa, jos lämpötila kohoaa hellelukemiin.

”Yleisin metsäpalon syttymissyy on avotulen varomaton käsittely tai metsäkoneen aiheuttama kipinä. Noin joka kymmenes palo johtuu salamasta”, Makkonen kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus