Verohallinto patistaa yhteisöjä Suomi.fi-valtuuksien hakuun

Katso-tunnisteen käyttö päättyy vuoden vaihteessa.

Verohallinnon yrityksille, yhteisöille ja muille organisaatioille tarjoaman Katso-tunnisteen käyttö päättyy vuoden vaihteessa. Verohallinto kehottaa tunnusta käyttäneitä siirtymään käyttämään Suomi.fi-valtuuksia, sillä muuten veroasioiden hoito saattaa katketa vuoden vaihteessa ja esimerkiksi veroilmoitusten antaminen tai muu viranomaisasiointi voi viivästyä.

Verohallinnon mukaan Katso-palvelun käytöstä on luopunut jo noin 200 000 toimijaa. Vielä on kuitenkin noin 150 000 eri toimijaa, jotka eivät ole siirtyneet Suomi.fi-valtuuksien käyttäjiksi.  Tässä joukossa on muun muassa yrityksiä, metsäyhtymiä ja y-tunnuksellisia kuolinpesiä.

”Tämän hetkinen käyttöönottotahti näyttää siltä, että kymmenien tuhansien toimijoiden veroasiat jäävät vuodenvaihteen jälkeen hoitamatta. Erityisen huolissamme olemme kunnista, yhdistyksistä, metsäyhtymistä ja muista pienistä toimijoista”, ylitarkastaja Juha Kartano Verohallinnosta sanoo.

Vaikka suurin osa pystyy ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön omatoimisesti, on asian hoitoon syytä silti varata riittävästi aikaa, Verohallinnosta muistutetaan. Esimerkiksi metsäyhtymillä ja yhdistyksillä Suomi.fi-valtuuksiin siirtyminen voi edellyttää asiointia verotoimistossa.

Katso-tunnisteen avulla yritykset ovat voineet käyttää Verohallinnon ja muiden viranomaisten sähköisiä palveluja. Sen avulla toimijat ovat voineet myös valtuuttaa muita hoitamaan organisaation veroasioita. Jatkossa viranomaisten palveluihin tunnistaudutaan käyttäen henkilökohtaista vahvaa tunnistetta eli henkilökohtaisia pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sähköistä henkilökorttia.

Kommentit (2)

  1. Verohallinto voi jossain määrin onnitella itseäänkin Katso-tunnisteista Suomi.fi-valtuuksiin siirtymisen hitaudesta, sillä ohjeet eivät ole sieltä ymmärrettävimmästä päästä. Ne lienee tehty kirjanpidon ja verotuksen ammattilaisille, ja kattamaan (lähes) yhdellä kertaa kaikki mahdolliset tapaukset. Kiinteistöyhtymän Katso-tunnisteen omaavalle maallikko-osakkaalle ne eivät kuitenkaan kovin helposti avaudu.

    Ohjeita tovin tavattuani kirjauduin mobiilivarmenteella Suomi.fi-palveluun, ja tein siellä hakemuksen kiinteistöyhtymän veroasioita koskevasta valtuutuksesta. Kiinteistöyhtymä omistaa alunperin tätini omistaman metsätilan, siinä on nykyisellään kaksi osakasta, ja heistä minulla on Katso-tunniste sen veroasioiden hoitamista varten. Annoin Suomi.fi:lle ko. yhtymän Y-tunnuksen, eikä WWW-sivu moisesta ainakaan näkyvästi valittanut eikä lisätietoja (kuten sen toisen osakkaan yhteystietoja) pyytänyt. Seuraava kysymys on, mihin ja kenelle valtuutuspyyntö päätyy, ja miten ja kuka valtuutuksen myöntää ? Kirjauduin Katso-tunnuksella sekä OmaVero:on että Katso-tunnisteen ylläpitoon, mutta ainakaan niihin ei ollut tullut minkäänlaista valtuutuspyyntöä.

    Onko joku hoitanut onnistuneesti yllä kuvatun kaltaisen siirtymän, ja miten se tehtiin ?

  2. Aika huonot ovat ohjeet. Tein hakemuksen ja ruudulla näkyy, että valtuuspyyntö on tehty, mutta yhtymälle eikä sen osakkaille ei ole tullut minkäänlaista tietoa pyynnöstä, vaikka aikaa on kulunut jo muutama viikko.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat