Metsäkeskus: Puustoa kaatui 400 000–700 000 kuutiota

Isoimmat ja yhtenäisimmät Aila-myrskyn aiheuttamat tuhoalueet olivat Vaasan ja Kokkolan seuduilla sekä Satakunnan rannikkoalueilla.

Aila-myrskyssä vältyttiin suurialaisilta metsätuhoilta, Suomen metsäkeskuksesta kerrotaan. Myrsky kaatoi pääasiassa yksittäisiä puita tai pieniä puuryhmiä aukeiden alueiden eteläreunoilta.

Puustoa meni nurin Metsäkeskuksen keräämisen tietojen mukaan 400 000–700 000 kuutiota. Siitä noin kaksi kolmasosaa kaatui Satakunnassa, Pohjanmaalla ja kapealla Pohjanlahden rannikkoalueella. Muualla Suomessa myrsky tuhosi puustoa tuhansista kuutiometreistä muutamiin kymmeniin tuhansiin kuutiometreihin maakunnittain.

Isoimmat ja yhtenäisimmät tuhoalueet olivat Vaasan ja Kokkolan seuduilla sekä Satakunnan rannikkoalueilla. Näillä alueilla tuhoutuneen puuston arvo on suuruusluokkaa 10–15 miljoonaa euroa, kun koko maan tuhojen arvoksi arvioidaan noin 15–20 miljoonaa euroa.

Pitkäkestoinen myräkkä

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulenpuuskalukemat jäivät maa-alueilla alle myrskylukemien (25 metriä sekunnissa) lukuun ottamatta Vaasaa, jonka lentoasemalla mitattiin tuulen nopeudeksi 26,8 metriä sekunnissa. Muualla Suomen maa-asemilla myrskylukemia ei rikottu. Myrskyn kesto oli kuitenkin poikkeuksellisen pitkä sen liikkuessa hitaasti Suomen yli itään.

Metsänomistajat voivat jättää yksittäiset kaatuneet puut metsään. Mutta jos kuusia on yli kymmenen kuutiota hehtaarilla tai mäntyä yli 20 kuutiota hehtaarilla, edellyttää metsätuholaki, että tämän määrän ylittävä osuus kaatuneista puista poistetaan metsästä, Metsäkeskuksesta muistutetaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut