Vihreiden kansanedustaja vaatii tasa-arvoa metsistä päättämiseen

Jenni Pitkon mukaan käytännön metsänhoidossa naisomistajien arvot, tarpeet ja toiveet jäävät huomiotta.

Vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko hallitus edistää naisten osallistumista metsiä koskevaan päätöksentekoon.

Pitkon mukaan jopa 45 prosenttia suomalaisista metsänomistajista on naisia, mutta vain joka neljäs metsätilan hoidosta vastaava on nainen.

“ Vaikka naiset omistavat metsää, he eivät läheskään aina ole mukana, kun metsään liittyviä päätöksiä tehdään. Syitä tähän ei tiedetä, mutta mielestäni olisi syytä selvittää”, Pitko toteaa.

Pitkon mukaan naiset ovat itse myös kertoneet, että heitä ei aina oteta vakavasti, vaan halutaan asioida miespuolisen perheenjäsenen kanssa, vaikka mies ei metsää edes omistaisikaan.

“Naismetsänomistajilla on tutkitusti miesmetsänomistajia enemmän kiinnostusta suojella metsiä ja hoitaa niitä jatkuvan kasvatuksen menetelmällä. On huolestuttavaa, että käytännön metsänhoidossa naisomistajien arvot, tarpeet ja toiveet jäävät huomiotta. Näin ei saa olla”, Jenni Pitko sanoo.

Kommentit (1)

  1. Onpa sovinistinen mielipide vihreällä. Hän siis väittää, että naiset ovat typeriä eivätkä osaa päättää omista asioistaan.

    Tällä saralla tunnen toki erään naisen. Hän on Kotiliden toimittaja, joka syksyllä 2018 kirjoitti lehteen yhden aukeaman, jossa ylisti Arvometsää ja jatkuvaa kasvatusta ilman, että olisi edes vähän yrittänyt ottaa selvää muusta tavasta kasvattaa metsää.

    Ei puiden kasvu riipu siitä mitä sukupuolta niiden omistaja on. Jos kerrotaan kaikki asiaan vaikuttavat tekijät, niin päätöksetkin ovat luultavasti aika samanlaisia. Onhan täällä keskustelupalstalla innokkaasti kirjoittava Anneli, joka on metsäalan asiantuntija ja jolta niin miehet kuin naisetkin saisivat taatusti saanlaiset neuvot.

    Onko Arvometsällä pula asiakkaista? Ymmärrän, että ainakin ensimmäiseksi yritetään vaikuttaa heihin, kun kaiketi Jenni Pitkon lailla uskotaan heidän olevan helpompia taivutettavia. Ovatko he sitä tosiaan? Tuntemani naiset eivät yleensä. Ei ainakaan äitivainajani, joka 85-vuotiaana puukauppoja tehdessään juoksutti ostajia,

    Jatkuvasta kasvatuksesta puhuttaessa huomio kiintyy aina siihen, että sitä markkinoivat kertovat puolitotuuksia ja jättävät oleellisia asioihin vaikuttavia tekijöitä kertomatta. Silläkö tavalla Jenni Pitko haluaa naisia kohdeltavan?

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat