Tiedot linnuston tarpeista hakkuissa ajan tasalle

Opasta linnuston ottamisesta huomioon hakkuissa päivitetään parhaillaan. Mullistuksia ei ole luvassa.

Talousmetsien linnuston huomioon ottamisesta on pian saatavilla entistä ajankohtaisempaa tietoa. Metsäalan toimijat päivittävät parhaillaan metsänomistajille ja metsäammattilaisille suunnattua Metsänkäsittely ja linnusto -opasta.

”Suurempia mullistuksia oppaaseen tuskin on tulossa. Tavoitteena on tarkistaa, että tiedot ovat ajan tasalla”, sanoo päivitystyötä vetävän Metsätehon tutkija Markus Strandström.

Oppaassa kerrotaan, miten lintujen elinolosuhteita voi parantaa erilaisten metsänkäsittelyiden yhteydessä. Strandströmin mukaan pääperiaatteet ovat pitkälti ennallaan: esimerkiksi uudistushakkuut suunnataan pesimäaikana mahdollisuuksien mukaan reheviltä kasvupaikoilta karummille ja havupuutaimikoihin suositellaan jätettävän luontaisesti syntyneitä lehtipuita.

Lajikohtaiset ohjeet saattavat sen sijaan kaivata enemmän päivitystä. Lintulajien uhanalaisuusluokitukset ovat muuttuneet sen jälkeen, kun opas alun perin julkaistiin.

Käytettävyys tärkeää

Päivitystyö on Strandströmin mukaan tarkoitus saada valmiiksi kevään aikana. Metsätehon lisäksi päivitykseen osallistuvat muun muassa BirdLife Suomi, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Metsähallitus, Metsäteollisuus ry, MTK, Suomen riistakeskus ja Suomen ympäristökeskus.

Metsäteollisuus ry:n kestävän kehityksen päällikön Tiina Vuoriston mukaan tavoitteena on tehdä oppaasta nykyistä helppokäyttöisempi.

”Nykyinen opas löytyy netistä pdf-muodossa. Maastossa ollessa asioita olisi helpompi tarkistaa esimerkiksi nettisivustolta tai etukäteen ladatusta sovelluksesta”, hän sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat