Viikonloppuna bongataan taas lintuja pihoilla

Viime talvena Pihabongaukseen osallistui yli 24 000 ihmistä yli 16 000 paikalla.

Tulevana lauantaina ja sunnuntaina Birdlife Suomi järjestää jokatalvisen Pihabongaus-tapahtuman. Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

”Pihabongaus on antanut valtavan määrän tietoa Suomen talvilinnustosta ja sen muutoksista. Aineisto osoittaa muun muassa viherpeipon ja hömötiaisen nopean vähentymisen sekä harmaapäätikan ja mustarastaan runsastumisen kahden vuosikymmenen aikana”, kertoo Birdlifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

Pihabongauksen avulla saadaan tarkka kuva talven lintutilanteesta ja sitä voidaan verrata aikaisimpiin vuosiin. Tällä kertaa on erityisen mielenkiintoista nähdä, miten linnut ovat selvinneet ankarasta alkutalvesta. Viimeaikaisten havaintojen perusteella esimerkiksi urpiaisia odotetaan näkyvän ruokintapaikoilla tavallista enemmän.

Kuka tahansa voi osallistua Pihabongaukseen, eikä kyseessä ole kilpailu. Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tarkkailemaan kotipihan lintuja ja lähiluontoa. Koululuokat ovat voineet osallistua Pihabongaukseen jo maanantaista lähtien.

Viime talvena Pihabongaukseen osallistui yli 24 000 ihmistä yli 16 000 paikalla, ja havaintoja ilmoitettiin yhteensä noin 600 000 lintuyksilöstä.

Kommentit (1)

  1. Viime vuonna osallistuttiin pihabongaukseen. Muutaman päivän päästä tuli soitto jossa pyydettiin birdlifen jäseneksi muistaakseni 30 euron jäsenmaksulla. Tuli mieleen että onkin jäsenhankinta tilaisuus.

Luonto Luonto

Kuvat