Neova pyörtää päätöksen, käynnistää energiaturpeen tuotannon

Yhtiön mukaan sillä on valmius korvata energiatuotannossa Suomeen Venäjältä tuotu energiahake.

Neova eli entinen Vapo aikoo aikoo aloittaa energiajyrsinturpeen tuotannon ensi kesänä.

Yhtiö ilmoitti marraskuussa, ettei se enää tuota Suomessa energiaturvetta. Neovan toimitusjohtaja Vesa Tempakka totesi tuolloin, että turvetuotanto voidaan käynnistää, mikäli Suomen energiahuollon turvaaminen tai joidenkin kriittisten asiakkaiden energiahuollon turvaaminen sitä vaatisi.

”Nyt tuo tilanne on käsillä”, Neovan polttoaineliiketoiminnasta vastaava johtaja Pasi Koivisto sanoo.

Tuotanto käynnistyy ensi kesänä ainakin Itä-Suomessa, ja yhtiöllä on valmius käynnistää tuotantoa myös muualla Suomessa tarpeen mukaan.

”Energiaturpeen kysyntä on kasvanut niin paljon, että olemassa olevat varastot eivät riitä tietyissä osissa Suomea varmuudella ensi lämmityskaudeksi, minkä johdosta tuotanto käynnistetään ainakin Itä-Suomessa”, Koivisto toteaa.

Koiviston mukaan turvetta tuotetaan niin paljon, kuin asiakkaat sitä sitovasti tilaavat.

Neovan turvetuotannosta vastaavan johtajan Pasi Rantosen mukaan Neovalla on levossa olevia energiaturpeen tuotantoalueita Suomessa noin 10 000 hehtaaria.

”Me emme ole romuttaneet tuotantokoneistoa ja kokonaisuudessaan meillä on valmius tuottaa ensi kesänä energiajyrsinturvetta määrä, mikä riittää korvaamaan kaiken Suomeen viime vuonna Venäjältä tuodun energiahakkeen energian”, Rantonen kertoo.

Suomeen tuotiin viime vuonna energiahaketta Venäjältä noin kaksi miljoonaa kuutiota. Neovan osuus tuonnista oli noin 15 prosenttia.

”Lisäksi tuotamme ensi kesänä kasvavia määriä kasvu- ja kuiviketurvetta elintarvikehuollon turvaamiseksi”, Rantonen sanoo.

Myös Neova on monien muiden yhtiöiden tapaan lopettanut energiapuun tuonnin Venäjältä. Viimeinen Neovan hakerekka tuli Suomeen maanantaina.

Kommentit (2)

  1. Panu

    Nyt tarvitaan vielä hallitukselta ja eduskunnalta ryhdikkyyttä poistaa turpeelta rangaistusverot. Eilen A-studiossa huoltovarmuuskeskuksen johtaja esitti selvän näkemyksensä siitä, että turvetuotantoa tulee Suomessa jatkaa.

  2. Jotenkin tuo, että ”me emme ole romuttaneet kalustoa”. Pelattiinko tässäkin turve yrittäjiä ulos.

Puukauppa Puukauppa