Akkuraivuri taas askeleen lähempänä

Akkuraivuri tekisi taimikonhoidosta entistä mukavampaa. Vielä sellaista joudutaan odottamaan, Metsälehden kokeilu osoittaa.

Akku-Stihl metsätöissä
Akkuraivuri olisi mukavan hiljainen vaikkapa varhaisperkaukseen, mutta akku-Stihlin ominaisuudet eivät vielä riitä metsänhoitotöihin.

Akkukäyttöinen Stihl FSA 130 on tarkoitettu käytettäväksi siimaleikkurin tai kolmioterän kanssa, mutta se voidaan varustaa myös metsäterällä. Käyttöohje rajaa metsäterän käytön alle neljäsenttisten vesojen kaatamiseen.

Ulkoisesti akku-Stihl näyttää tavalliselta raivaussahalta. Sähkömoottori on rungon yläpäässä. Kytkintä ei ole, koska sähkömoottori ei käy tyhjäkäyntiä.

Sahassa on raivaussahan kahvat. Tämä parantaa sahan käsiteltävyyttä esimerkiksi Husqvarnan akkukäyttöiseen, trimmerin kahvoilla varustettuun ketjuraivuriin verrattuna.

Laitetta voidaan käyttää kolmella tehoalueella, jotka säätyvät ”kaasukahvan” valitsimesta. Metsäkäyttöön sopivin oli tehokkain – ja nopeimmin virtaa kuluttava – vaihtoehto.

Akusta tuleva sähköjohto liitetään kahvojen tyvellä olevaan pistorasiaan. Vakiovarusteena on vyöllä kannettava AP 300 -akku, jolle täydellä teholla sahaten luvataan 45 minuutin käyttöaika.

Kokeilimme sahaa Stihlin AR 3000 –reppuakulla. Valjaineen yli kahdeksan ja puoli kiloa painavassa litium-ioniakun virta riitti taimikon varhaisperkauksessa kolmisen tuntia. Siimaleikkuria käytettäessä virta riitti pidempään. Akun lataaminen kesti kaksi tuntia.

Akku-Stihl on niin etupainoinen, että valjaiden tasapainottamiseksi moottoripään painoa lisättiin kolmella kilon punnuksella. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)

Kevyt saha, painava akku

Siimaleikkurikäytössä akku-Stihl on toimiva laite. Liki äänettömänä se sopii erinomaisesti omakotialueille.

Taimikonhoitoon puhtia on vähän. Teränopeus on alhainen. Tehtaanlaisella, äreästi purevalla terällä sahaaminen oli tökkivää. Kun terähampaat viilattiin oikeaoppiseen muotoonsa, purenta pehmeni. Leikkuutehoa olisi silti tarvit¿tu enemmän.

Saha on pahasti etupainoinen. Valjaisiin ripustettu saha kyntää terällään maata. Siimaleikkurilla ja kolmioterällä se ei haittaa, mutta metsäterällä sahaa on kannateltava, mikä kuormittaa käsivarsia.

Kaasukahvassa on turvaliipaisin, mutta kahvaan tarttuminen sai ”sammuneen” sahan parikin kertaa käymään yllättäen. Virtajohto on aina irrotettava, kun esimerkiksi terää viilataan.

Akkuraivaussaha ei vielä ole valmis metsätöihin. Sen enempää sahan teho kuin akkuvirran kesto eivät vielä riitä. Tuplasti lisää tehoa ja kaksinkertaisen ajan virtaa antava akku, niin alkaisi olla lähellä.

Se tuli selväksi, että sähkökäyttöinen raivaussaha olisi monin verroin mukavampi kuin nykyiset bensavehkeet. Kupeella kiljuvan kaksitahtimoottorin vaihtaminen äänettömään sähköön on houkutteleva ajatus.

Stihl FSA 130

sähköjärjestelmä 36 volttia

paino 4,5 kiloa

rungon pituus 175 cm

hinta 599 euroa

Vakioakku Stihl AP 300

sahausaika 45–85 minuuttia

laturi AL 300, hinta 89 euroa

Reppuakku AR 3000

sahausaika 215–420 minuuttia

paino 6,8 kg

akkuenergia 1 148 Wh

hinta 1 130 euroa

pikalaturi AL 500, hinta 140 euroa

 

Julkaistu Metsälehdessä 17/2017

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat