Hannun hintaseuranta: Lokakuussa tuli tarjontaa, myynnissä isoja kohteita

Lokakuun kymmenessä suurimmassa metsätilakaupassa vain yhdessä yksityinen ostaja.

Metsätilojen arvioija voi löytää maastosta autonraatoja, vanhoja työkoneita, pieniä kaatopaikkoja tai vanhan puuveneen. Kuva: Hannu Liljeroos
Ladataan...

Kommentit (3)

 1. Metsätilat, joka taitaa olla markkinajohtaja on nyt selkeyttänyt hieman kaupankäynitapojaan, mutta edelleen välittäjästä riippuen metsä-arvio on ilmoituksessa mukana tai se on ilman kokonaisarvon korjausta tai metsäarviosta ei näytetä kuvioiden rahallista arvoa , vain puun määrä. Ihmetellä sopii miksi käytäntöä ei ole yhteinäistetty ja miksi ei avoimesti anneta tietoa markkinoille? Samoin tehdyistä kaupoista ei ole kattavaa hintatilastoa olemassa , vain Hannun hintaseuranta. Asuntokaupassakin tehdyista kaupoista saa hintatiedot selville, miksi niitä piilotellaan metsätilojen osalta? Markkinoiden tehokkaan hinnanmuodostuksen kannalta metsäarvioiden ja hintatietojen avoimuus olisi kaikkien osapuolien etu.

 2. Pohjois-Suomessa isot sijoitusmielessä hyvät metsätilat kiinnostavat kovasti ostajia ja niistä pitää valmistautua maksamaan enemmän. Mikäli metsätila tila on loppuun hakattu ja palstan muodoltaan ja saavutettavuudeltaan huono niin sellaisia ei tahdo saada kaupaksi! Yksi ongelma tai tiedostettava asia eteläisimmän Lapin alueella on se, että hyväkasvuisten paljon kasvatusmetsiä sisältävien metsätilojen arvoinnissa ei perinteisesti käytetä odotusarvolisiä, vaikka kasvu voi olla hyvin muokatuissa viljelymetsissä todella kovaa ja tukkiakin voi tulla mukavasti. Etelässähän kasvatusmetsäpainotteisen metsätilan hinnasta jopa puolet voi olla odotusarvolisiä. Ongelma ei tule myyjän syliin silloin kun metsätila myydään asianmukaisesti markkinoituna koska ostajat hinnoittelevat tarjoukseensa Lapinkin parhaiden kasvatusmetsäkohteiden odotusarvolisää mukaan ja siihen viittaa myös se, että hyvissä kasvatusmetsäpainotteisissa kohteissa metsätila-arvion metsätaloudellinen arvo ja markkinoilta saatava markkinahinta voi olla todella suuri. Esimerkkinä yhden välittämäni hyvän kasvatusmetsäkohteen metsätilan metsätila-arvion metsätaloudellinen arvo oli n. 109000 euroa ja toteutunut kauppahinta 164000 euroa (+50,4 % korkeampi kuin metsätaloudellinen arvo).
  Tuomo Liikanen, Rovaniemi

 3. Hannu Liljeroos

  Hyviä kommentteja, näitä soisi kirjoitettavan tänne enemmän. Liikasen kommenttiin lisäisin, että Pohjois-Pohjanmaallakin odotusarvolisien käyttö on vähäistä. Kauppahinta joustaa yleensä reilusti ylöspäin, kun tilalla on aidosti arvokasvua eli markkinat toimivat.
  Etelä-Suomessa odotusarvolisien käyttö on säännönmukaista. Mutta omat ongelmansa täälläkin on. Nimittäin lisiä esiintyy kuvioilla, joissa niitä ei oikeasti ole. Tai sitten käytetään liian korkeita odotusarvokertoimia, vaikka puustot ovat hoitamattomia tai huonolaatuisia.
  Arvioijan pitäisi aina miettiä kunkin kuvion osalta, mikä on sen käypä hehtaariarvo. Ensiharvennettavan puuston arvo ei voi olla yli 10 000 euroa hehtaari!

Metsänomistus Metsänomistus

Blogit ja Kolumnit

Keskustelut